L'acusat de violar una menor de dos anys amb paràlisi cerebral a Torrent justifica "l'exploració" com a part d'una teràpia

Els pares de la menuda asseguren que ni van ser informats per l'acusat ni van autoritzar la presumpta pràctica, per la qual es demanen fins a quinze anys de presó a aquest fisioterapeuta

El fisioterapueta acusat davant el tribunal, enla primera sessió del juí
El fisioterapueta acusat davant el tribunal, en la primera sessió del juí / À Punt NTC

Miguel Sánchez Moreno està acusat de violar una menor de dos anys amb paràlisi cerebral durant una sessió de fisioteràpia a porta tancada en un centre municipal de Torrent al maig de 2022, però ell assegura que tot és producte d'una confusió i que s'ha malinterpretat una teràpia. Sánchez Moreno, que està en presó provisional des del moment dels fets, ha insistit en aquesta versió en la primera sessió del juí, que té lloc des d'aquest dimecres a la secció segona de l'Audiència Provincial de València.

L'acusat, que només ha respost a preguntes del seu advocat, ha reconegut haver practicat una exploració "per via anal i indolora" que "va durar uns deu o dotze segons" en el marc d'un suposat estudi del sòl pelvià per a avaluar els problemes greus de desenvolupament de la menuda que considera "un cas anòmal". No obstant això, ha reconegut que era la primera vegada que ho feia i que només ho coneixia per llibres. Fins a eixe moment havia atés més de 150 menuts a la Casa de la Dona de Torrent, on exercia com a terapeuta, a través de la cooperativa Servipsico.

L'home ha declarat davant el tribunal que la mare estava al corrent de la teràpia, que ella va renunciar a estar-hi present, que va tancar amb pany la porta per la "privacitat" de la menor i que va emprar un preservatiu [hi havia un embolcall a la sala] perquè no va trobar guants ni altres materials.

Els pares han negat haver sigut informats de l'exploració rectal per l'acusat ni per qualsevol altre facultatiu. Són estrangers i en el moment dels fets feia pocs mesos que estaven a Espanya, però asseguren que s'entenien perfectament amb el fisioterapeuta amb l'ajuda ocasional d'un traductor.

Sense pantalons i al costat d'un preservatiu

La mare ha prestat testimoni darrere d'un paravent per l'ansietat i l'estrés postraumàtic que li ha causat la situació. Ha explicat que era la primera vegada que l'acusat tancava la porta amb segur, que no va obrir-la quan va intentar accedir a la sala alertada pels plors de la xiqueta i que a l'altra banda del vinil que tapava part del vidre, veia l'home assegut sense pantalons amb la filla al damunt.

"Ens estan violant la xiqueta" recorda el pare que li va dir la dona per a alertar-li de la situació. L'home, que va arribar un poc més tard perquè aparcava el cotxe, va aconseguir forçar la porta per a entrar-hi. "No és el que sembla" ha explicat que insistia contínuament el fisioterapeuta. Segons ha recordat, també ell el va veure sense pantalons, però quan van aconseguir entrar ja els tenia posats però amb la bragueta oberta. Al terra de la sala hi havia l'embolcall d'un preservatiu, element clau en la investigació.

Fisioterapeutes consultats per À Punt en el moment en què es va destapar el cas van assegurar que desconeixien la tècnica que defensa l'acusat i van qüestionar obertament la decisió de tancar amb pestell l'accés a la sala.

Peticions de pena de fins a 15 anys de presó

La Fiscalia demana una pena d'entre dotze i catorze anys de presó a Sánchez Moreno (en funció de si es determina la comissió d'un abús o d'una agressió sexual) que l'acusació particular eleva a quinze anys de reclusió. També es demana la prohibició d'acostar-se durant setze anys a menys de 500 metres a la menuda i la inhabilitació especial per a qualsevol professió amb menors. El ministeri públic considera responsables subsidiaris les asseguradores de l'Ajuntament de Torrent i de l'empresa on treballava l'acusat i els reclama vora 31.000 euros per les lesions i els danys morals i psicològics a la família.

Sánchez Moreno és un dels fundadors d'A Contraorrent, una reputada associació d'esport adaptat, que ha eixit al pas de la imputació contra el fisioterapeuta, negant qualsevol sospita al voltant de les activitats en què va participar.

També et pot interessar

stats