L'acusació de la CGT entrega a la jutgessa un informe amb 357 "errades crítiques" en la gestió de la dana

L'estudi subratlla el retard en el Cecopi, la incorporació tardana d'Argüeso, les alertes "imprecises i minimitzadores" als municipis i la mobilització "deficient" de recursos

Dos persones accedeixen a Alfafar en els dies posteriors a la dana
Dos persones accedeixen a Alfafar els dies posteriors a la dana / Rober Solsona (Europa Press)

La Federació Estatal de Treballadores de les administracions públiques de la Confederació General del Treball (Fetap-CGT), que exerceix l'acusació popular en la causa judicial per la dana, ha presentat este dimarts a la jutgessa un informe en què detalla 357 errades i incompliments en la gestió de l'emergència, que el sindicat qualifica de "crítiques".

Entre els fets més greus, s'assenyalen retards injustificats en l'activació del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) i en la incorporació del director del Pla al Centre de Coordinació d'Emergències, l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso, un dels imputats en la causa penal. També les alertes meteorològiques "imprecises i minimitzadores, sense instruccions operatives clares per als municipis" per part del centre d'emergències, la no mobilització de recursos essencials, com els bombers forestals o maquinària pesant, o la inexistència de seguiment efectiu dels llits dels rius i barrancs.

La xifra de 357 "errades crítiques" es basa en una anàlisi elaborada per personal tècnic del sindicat, a partir de documentació oficial, cronogrames, avisos institucionals i registres de l'112. S'exposa que únicament es van constituir dos Cecopal (l'equivalent al Cecopi en l'àmbit local) a València i Algemesí, dels 129 que teòricament s'haurien d'haver constituït a la província, segons denuncien.

145 telefonades no ateses i 35 punts sense monitorar els barrancs

Segons l'informe, es van obviar 145 telefonades a l'112 relacionades amb el barranc de Poio entre les 8:30 i les 18:00 hores, es van deixar de monitorar els cabals dels barrancs en 35 punts fixos de Loriguilla, Xiva, Xest, Torrent i Godelleta i no es va fer un seguiment operatiu de l'estat de 41 carreteres on s'havien registrat incidències, com l'A-3 a l'altura de Xiva.

Respecte a l'operatiu de seguretat i emergències, el desplegament del qual es qualifica de "deficient", es detalla que no es van mobilitzar cap de les 26 unitats de bombers forestals situats de la província, ni els 4 helicòpters i drons disponibles.

"El director del pla, el llavors secretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso, no va arribar al Centre de Coordinació fins a les 14:15 hores i el Cecopi no va ser convocat fins a les 15:15 hores —es va constituir a les 17 hores—", arreplega l'informe.

Alertes meteorològiques "imprecises i tardanes"

En l'estudi també es retrau que només es van activar llocs de comandament avançats a la Ribera Alta o Utiel-Requena, malgrat que estaven en situació 1 o 2, i això va impedir, segons CGT, que els recursos de l'UME arribaren directament a les zones afectades.

Respecte a les alertes meteorològiques que es van traslladar als municipis, que l'informe qualifica d'"imprecises i tardanes", s'exposa que a les 14:15 hores es va enviar un SMS a Utiel-Requena que només recomanava activar plans, sense sol·licitud formal, i 30 minuts després ja estaven en situació 2.

També "es van incomplir les obligacions del Pla Especial d'Inundacions per no emetre instruccions clares als alcaldes per a activar plans locals". A més, es lamenta la "falta de coordinació amb la subdelegació del govern i l'absència de mesures preventives en municipis aigües avall de conques crítiques".

També et pot interessar

stats