La jutgessa desestima les impugnacions de víctimes de l'Alvia i admet el vídeo d'Adif com a "prova de part"

Comença el juí de l'accident ferroviari de 2013 a Galícia en què van morir huitanta persones. Hi estan acusats el maquinista del tren i l'excap de seguretat d'Adif

Familiars de les víctimes de l'Alvia es concentren durant el primer dia del judici de l'accident a la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la
Familiars de les víctimes de l'Alvia es concentren durant el primer dia del judici de l'accident a la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la / Lavandeira jr (EFE)

Nou anys després de la tragèdia, aquest dimecres ha començat el juí del tren Alvia en què van morir huitanta persones. Al banc dels acusats seuen el maquinista del tren i l'excap de seguretat d'Adif.

El fiscal demana quatre anys de presó, mentre que les víctimes es queixen d'irregularitats en la investigació. El juí s'allargarà més de sis mesos. Hi ha 446 perjudicats i més de 500 testimonis.

La jutgessa, Elena Fernández Currás, ha admés introduir en el procediment com a "prova de part", encara que "sense perjudici del seu valor probatori", l'últim vídeo presentat per l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif). Aquest vídeo pretén atribuir errors al maquinista que desencadenarien l'accident del 24 de juliol de 2013 al barri d'Angrois de Santiago de Compostel·la.

Durant l'apartat de qüestions prèvies d'aquest macrojudici, que ha començat a la Ciutat de la Cultura de Santiago, diverses de les acusacions que representen a víctimes del sinistre han deixat constància de la seua protesta per la inclusió d'aquest muntatge, publicat pel diari ABC.

La jutgessa ha explicat que "evidentment és una prova de part amb interés legítim de part", però no s'ha pronunciat sobre la força del seu valor probatori, que serà, ha subratllat, "el que corresponga".

Això sí, Fernández Currás ha coincidit en alguns dels dubtes mostrats per les parts. "És algú conduint un tren per aquest trajecte, no se sap ni de quin dia, ni quan, ni quina velocitat, ni qui ho va gravar", ha assenyalat, abans de ressenyar que la velocitat que pren el comboi del muntatge "no és de 200 quilòmetres per hora".

Per a l'acusació el vídeo és "un muntatge"

El primer a fer esment al vídeo ha sigut l'advocat de l'acusació qui ha denunciat que "està gravat amb clar ànim d'exculpar l'excap de seguretat d'Adif i establir l'única responsabilitat del maquinista".

En el seu torn, l'advocat de la Plataforma de Víctimes ha impugnat l'admissió de la citada peça "per entendre que no compleix els requisits" establits per la Llei d'enjudiciament civil.

"Document gràfic explicatiu", segons Adif

Enfront d'aquestes crítiques, l'advocat de l'Estat, Javier Suárez, que representa Adif, ha defés el valor del vídeo com a mer "document gràfic explicatiu", no com a "reproducció" del que va ocórrer en la vesprada del 24 de juliol de 2013. Al mateix temps, ha instat a tots els que dubten de la seua veracitat a "contrastar" el vídeo amb l'informe de la policia científica.

D'altra banda, les acusacions han deixat constància de les seues al·legacions enfront dels informes mèdics pericials elaborats per les asseguradores de Renfe i Adif a les víctimes de l'accident.

També et pot interessar

stats