La jutgessa decidirà sobre el futur de la fossa 22 de Paterna
La comissió judicial visita hui l'excavació per a dictaminar si, efectivament, les restes trobades corresponen a víctimes de la dictadura.
El Jutjat d'Instrucció número 1 de Paterna haurà de decidir entre hui i demà si es fa càrrec dels treballs d'exhumació de la fossa 22 del cementeri de Paterna. Allí hi ha soterrades 38 persones que van ser afusellades el 28 de juliol de 1939. La comissió judicial, encapçalada per un antropòleg forense de l'Institut de Medicina Legal de València, ha de dictaminar si les restes trobades corresponen a represaliats pel franquisme. A hores d'ara, els treballs d'excavació i exhumació estan finançats per la Diputació de València i executats per l'equip d'ArqueoAntro després que una associació de familiars de víctimes sol·licitara una subvenció.
El passat 15 de març, el mateix jutjat va decidir obrir diligències arran d'una denúncia interposada per l'Associació per la Memòria Històrica de Carlet. La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo; el director arqueològic, Miguel Mezquida; el director antropòleg, Javier Iglesias, i Amèlia Hernández, representant de les famílies afectades, van comparéixer al jutjat després d'haver confirmat que els cossos soterrats presentaven signes de violència. Expliquen que l'objectiu de la denúncia és que l'autoritat judicial es faça càrrec de l'exhumació.
Dues normatives diferents
Després de l'informe del forense, la jutjessa podrà decidir si s'acull a la llei estatal de memòria històrica o si, per contra, opta per l'aplicació de la Llei de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana, que va entrar en vigor el desembre passat. Però, si la magistrada considerara que el procés ha de tractar-se per la via penal, podria concloure que el delicte ja ha prescrit.
Actualment, dues administracions valencianes, la Diputació de València i la Conselleria de Justícia, participen en treballs d'exhumació i identificació de fosses comunes a la Comunitat Valenciana. En el cas de la Diputació es va crear una competència que va ser assumida per la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, mentre que la Conselleria ha assumit les competències en aquesta matèria per l'entrada en vigor de la llei valenciana.