La jutgessa arxiva la querella contra Ignacio Escolar i Raquel Ejerique, els periodistes que van destapar el cas Màster

El jutjat destaca que les dades no es van obtindre de maner il·lícita i empara els periodistes en el dret a la llibertat d’informació

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes arriba aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Madrid per a assistir a la primera sessió del juí del 'cas Màster'
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes arriba aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Madrid per a assistir a la primera sessió del juí del 'cas Màster' / David Fernández (Efe).

El jutjat d’instrucció 29 de Madrid ha arxivat aquest dijous la querella presentada per l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes contra Ignacio Escolar i Raquel Pérez Ejerique, els periodistes que van destapar en exclusiva el conegut com cas Màster.

La investigació periodística, publicada en ElDiario.es, revelava falsificacions en les notes del màster que l’expresidenta de la Comunitat de Madrid va obtindre per la Universitat Rei Juan Carlos.

La notícia de l’arxiu de la querella arriba un dia abans que Cristina Cifuentes preste declaració com a acusada a l’Audiència de Madrid en el juí per la presumpta comissió d'un delicte de falsedat documental. S'enfronta a una petició fiscal de tres anys i tres mesos de presó, com a presumpta inductora de la falsificació de l'acta que acreditava que havia cursat íntegrament i havia defensat en 2012 el treball de fi de curs del màster en dret autonòmic i local, impartit per l'Institut de Dret Públic, associat a la Universitat Rei Juan Carlos.

La jutgessa arxiva la querella perquè considera que les dades acadèmiques personals de Cristina Cifuentes no es van obtindre de manera il·lícita per part dels periodistes i la seua obtenció en cap cas va vulnerar la llei de protecció de dades.

Així mateix, el jutjat assenyala que no es va cometre un delicte de descobriment i revelació de secrets, tal com defensava Cifuentes, i que Escolar i Pérez Ejerique estan emparats pel dret a la llibertat d’informació, recollit en la Constitució.

La jutgessa recorda que Raquel Ejerique –actual directora d’informatius d’À Punt Mèdia– va afirmar en la seua declaració que va contrastar totes les informacions que li arribaven i que ni ella ni Ignacio Escolar –director d’ ElDiario.es– van donar a conéixer les seues fonts, en exercici del seu dret a la llibertat d’informació.

En aquest sentit, constata que la informació tenia rellevància pública, perquè feia referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, i que només es van donar a conéixer les dades personals imprescindibles per a justificar la veracitat de la informació.

L’acusació de l’expresidenta madrilenya sostenia que els dos periodistes van actuar amb finalitat lucrativa i demanava condemnes entre dos anys i mig i cinc anys de presó.

Contra l’arxiu de la querella s’obri ara un termini de cinc dies per a presentar un recurs per part de l’expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes.

També et pot interessar