El jutge manté el sobreseïment provisional de la causa per l'incendi de Campanar fins que reba l'informe policial

Argumenta que fins ara no hi ha “cap dada oficial” que contradiga la primera conclusió que descarta l'origen delictiu de les flames

El veïnat contempla l'estructura cremada de l'edifici de Campanar en què es va declarar l'incendi
El veïnat contempla l'estructura cremada de l'edifici de Campanar en què es va declarar l'incendi / Rober Solsona (Europa Press)

El titular del jutjat d'instrucció 9 de València ha acordat mantindre el sobreseïment provisional de la investigació oberta per l'incendi a l’edifici residencial del barri de Campanar el passat 22 de febrer —en el qual van morir deu persones—, fins a rebre l'informe policial que ha de determinar l'origen i les causes exactes del foc. El magistrat desestima així el recurs de reforma interposat pel representant dels familiars de quatre membres d'una mateixa família morts en el sinistre, al qual s’han adherit parcialment o totalment altres parts.

A la fi del mes de març, la Fiscalia Provincial de València es va mostrar favorable a reobrir la investigació judicial per l'incendi. En concret, el ministeri públic va sol·licitar al jutge que estimara el recurs interposat pel pare de l'home mort juntament amb la dona i els dos fills.

El fiscal reclamava estimar el recurs de reforma, interposat pel lletrat penalista Ignacio Grau, "vistos els arguments exposats" en el seu text. Entre ells, es referia al fet que l'arxivament suposava una "doble victimització" per al seu representat i demanava d'una reobertura de la investigació. Aquestes al·legacions es van presentar després que l'instructor decretara el sobreseïment provisional de les diligències prèvies el passat 8 de març, després de rebre un ofici policial en el qual descartava expressament l'"etiologia criminal o delictiva" de l'incendi.

Ara, en un acte datat i notificat aquest dimarts a les més de seixanta parts —entre persones físiques i jurídiques— personades en la causa, el titular del jutjat assegura que les al·legacions exposades en el recurs de reforma "no desvirtuen la legalitat de la resolució impugnada". Així, el magistrat recorda que la investigació no ha finalitzat definitivament, sinó que segueix el seu curs, amb la finalitat de revelar l'origen i causa de l'incendi", segons informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En aquest sentit, explica que està a l'espera de l'informe final que està elaborant la policia científica, un informe que ha requerit al grup policial i que espera siga remés "amb la major celeritat possible". 

En qualsevol cas, el jutge entén que serà quan es reba l'informe requerit "el moment de poder acordar quantes diligències resulten pertinents per a determinar responsabilitats i responsables; si és el cas, de la causa de l'origen de l'incendi i de les seues conseqüències".

També et pot interessar

stats