El jutge arxiva la causa pels contractes de la visita del papa a València

Considera que “totes les aportacions econòmiques del Consell a la Fundació es van adoptar amb informes favorables”.

Trobada Mundial de les Famílies a València al juliol de 2006
Trobada Mundial de les Famílies a València al juliol de 2006

El jutjat d'instrucció número 5 de València ha dictat una orde de sobreseïment provisional de la causa oberta contra el expresident de la Generalitat Francisco Camps i altres organitzadors de la visita del papa a València el 2006 per suposades irregularitats en la preparació de l'esdeveniment.

El jutge considera en l'orde que “totes les aportacions econòmiques del Consell a la Fundació V Trobada de les Famílies (organitzadora de la visita) es van adoptar amb els informes favorables de la Intervenció i de l'Advocacia de la Generalitat, i van ser fiscalitzats per la Sindicatura de Comptes amb la deguda publicitat i sense que s'haguera observat cap irregularitat”.

Afig així mateix que “de les diligències practicades durant la instrucció no es desprén cap element que permeta sostindre que en els acords adoptats pel Consell en els anys 2005, 2009, 2010 i 2014 no s'hagueren respectat les formes, o que els mateixos s'hagueren adoptat de manera arbitrària o que s'hagueren realitzat al marge de la normativa reguladora”.

La causa, oberta al juliol de 2016 per prevaricació, malversació i frau funcionarial, té l’origen en la peça separada del cas Gürtel remesa a València pel titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata.

Aquest jutge es va inhibir en favor dels jutjats de València en relació amb una peça que ampliava la investigació sobre les contractacions de la Fundació des de la seua constitució, al gener de 2005, fins a la seua extinció al març de 2014. En aquesta s'investiguen si les adjudicacions de la Fundació que va organitzar la visita del papa Benet XVI a València al juliol de 2006 es van fer sense respectar les normes generals de contractació, sense concurs ni concurrència pública.

A més de Camps, constaven com a investigats en la causa l'expresident de les Corts Valencianes i ex-director general de la Policia, Juan Cotino (mort el passat 13 d'abril); la que va ser secretària general de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, Henar Moliner; el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero, i el secretari personal del cardenal Agustín García-Gasco, Antonio Corbí.

També ho estaven el exvicepresident del Consell, Víctor Campos; l'ex-director general de l'Institut Valencià de Finances i exmembre del patronat de la citada Fundació, Enrique Pérez Boada, i el representant legal de la Fundació, Francisco Javier Jiménez.

El fiscal sostenia que la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies degué haver respectat els principis de publicitat, concurrència, objectivitat i transparència en les seues contractacions, atés el fet que tres quartes parts dels fons que integraven la dotació fundacional (a més d'altres aportacions del Consell) van ser públics. No obstant això, el jutge fa referència en el seu escrit al fet que la naturalesa de la Fundació, d'acord amb la seua escriptura, és privada i que “el propi fet que les tres quartes parts de la dotació fundacional provingueren d'organismes públics no convertia aquesta fundació en pública”.

També et pot interessar

stats