El jutge acorda presó provisional per a les dues dones de jihadistes repatriades des de Síria

No suspén la pàtria potestat dels menors, atés que, amb elles a la presó, no hi ha risc d'adoctrinament

Els jutges Santiago Pedraz i Javier Gómez Bermúdez
Els jutges Santiago Pedraz i Javier Gómez Bermúdez / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat aquest dimecres presó provisional comunicada i sense fiança per a les dues dones espanyoles casades amb jihadistes que han sigut repatriades a Espanya des de camps de refugiats a Síria.

El magistrat del jutjat central d'instrucció número 5 ha pres aquesta decisió després de la compareixença d'ambdues. Sobre elles pesava una orde de crida i cerca internacional per presumptes delictes de terrorisme.

Es tracta de Yolanda Martínez, que té quatre fills, i Lluna Fernández, que en té cinc, a més altres quatre menors a càrrec seu. Hi ha una tercera espanyola casada amb un jihadista que no ha sigut localitzada i que, per tant, no ha sigut retornada.

En el seu pronunciament, Pedraz justifica la seua decisió assenyalant que en el cas d'ambdues existeix risc de fugida a causa del greu delicte que se'ls atribueix, així com un "evident" risc de reiteració delictiva. No obstant això, el jutge entén que no procedeix en aquest cas la suspensió cautelar de la pàtria potestat dels menors, atés que, en haver-se acordat la presó incondicional, "no existeix el risc potencial de continuar amb un possible adoctrinament dels fills".

En la resolució, el magistrat indica que després de la pèrdua de control per part de Daesh a Síria i l'Iraq, es va augmentar el risc de dispersió o retorn dels coneguts com a combatents terroristes estrangers. I recorda que en el llistat d'aquells combatents estaven incloses totes dues dones. També recorda la trajectòria d'ambdues i dels seus marits, que inicialment estaven investigats en el Sumari 5/2014 per la seua integració en l'autodenominada Brigada al-Àndalus, establida a Madrid i que va dur a terme tasques de radicalització, reclutament i facilitació del trasllat a Síria i l'Iraq per a la comissió d'atacs terroristes.

Les dues dones, indica, haurien participat en activitats a favor de Daesh, tant abans de desplaçar-se a la zona siriana-iraquiana, com quan s'hi van traslladar amb els seus marits a mitjan 2014, compartint i acceptant la mateixa destinació d'ells, amb l'"objectiu de demostrar la seua integració en la referida organització terrorista".

També et pot interessar

stats