La justícia declara que el Pazo de Meirás és propietat de l'Estat i n’ordena als Franco la devolució

El jutjat considera que no s'ha d'indemnitzar la família per les despeses que afirmen haver tingut per al manteniment de la propietat.

El Pazo de Meirás
El Pazo de Meirás / Cabalar (Efe)

El jutjat de primera instància número 1 de la Corunya ha estimat íntegrament la demanda per a la devolució del Pazo de Meirás interposada per l'Estat, al qual declara propietari de l'immoble, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Galícia. A més condemna la família Franco a la devolució sense ser indemnitzada per les despeses que afirmen haver tingut per al manteniment de la propietat.

En el procediment, la Xunta de Galícia, els ajuntaments de Sada i la Corunya i la Diputació de la Corunya van defensar també la posició de l'Advocacia de l'Estat, mentre que com a demandats constaven sis familiars de Francisco Franco i una societat limitada.

La magistrada Marta Canales declara en la sentència la nul·litat de la donació efectuada el 1938 de "la finca denominada Torres o Pazo de Meirás a l'autoproclamat cap de l'Estat, Francisco Franco Bahamonde, per mancar del requisit essencial de forma".

En relació amb aquest fonament, la jutgessa aclareix que, el mateix any en què s'efectua la donació, es constitueix una Junta Pro Pazo "del Caudillo" per a comprar i regalar el Pazo de Meirás "al Generalíssim dels Exèrcits i Cap de l'Estat Nacional". "El seu nom era Francisco Franco Bahamonde, però no se li regala a ell per sí mateix, sinó al cap de l'Estat", afig.

També et pot interessar

stats