La Justícia confirma la major indemnització per negligència mèdica a Espanya

El Servei Canari de la Salut no va avisar una mare, portadora d'una rara malaltia hereditària, que les proves estaven contaminades.

El Servei Canari de la Salut no va avisar a una mare que les proves estaven contaminades
El Servei Canari de la Salut no va avisar a una mare que les proves estaven contaminades / Europa Press

El Tribunal Superior de Justícia de Canàries ha confirmat la sentència que condemna la sanitat pública de les illes a indemnitzar una família amb 1,3 milions d'euros per una greu negligència, la major compensació imposada a Espanya per una mala assistència mèdica.

En concret, el Servei Canari de la Salut (SCS) no va avisar una mare portadora d'una rara malaltia hereditària, però que no sempre es transmet, la síndrome de Lesch Nyhan, que les proves que li havien fet durant la gestació per a descartar que el fetus l'haguera contreta estaven contaminades i no eren fiables.

El tribunal confirma així una sentència anterior del jutjat contenciós administratiu de Las Palmas de Gran Canaria, que va considerar provat que "la falta de diligència" d'alguns dels professionals que van intervenir en aquest cas ha provocat que aquesta família haja d'afrontar unes "conseqüències devastadores" -els pacients amb Lesch Nyhan arriben fins i tot a autolesionar-se de forma compulsiva.

En el seu recurs contra aquesta sentència, el SCS ni tan sols va discutir la responsabilitat en la qual havia incorregut la sanitat pública per la negligència, sinó que solament trobava "desproporcionada" la quantia concedida com a compensació pels danys generats.

"No hi ha diners en el món per a compensar el dany en qüestió", li respon ara el tribunal superior canari, que entén que "la molt elevada indemnització" fixada per la jutgessa d'instància és "proporcional al molt elevat dany causat" en propiciar que aquesta família tinga un segon fill amb "el mateix terrible síndrome". El primer fill de la mare ja tenia la malaltia, i per aquest motiu es va fer el diagnòstic prenatal.

Mutació del cromosoma X

La síndrome de Lesch Nyhan és una malaltia rara lligada a una mutació del cromosoma X, per la qual cosa solament la desenvolupen els homes, encara que les dones en puguen ser portadores.

Es tracta d'una mutació que priva l'organisme de l'enzim necessari per a metabolitzar les purines, per la qual cosa el cos acumula alts nivells d'àcid úric, provoca retards en el desenvolupament psicomotor i sol portar al pacient a mossegar-se compulsivament els dits i llavis, així com a autolesionar-se de diferents formes.

La mare afectada per aquest cas va descobrir que era portadora de la síndrome Lesch Nyhan en nàixer el seu primer fill, que hui pateix una discapacitat del 84 per cent. No obstant això, l'existència de proves prenatals la van animar a tindre un segon fill amb la nova parella, que va nàixer sa.

Amb la seguretat que els va donar aquest cas, els pares van decidir tindre un tercer fill en 2014 prenent les mateixes precaucions: sotmetre la mare a una biòpsia de la placenta per a prendre mostres d'ADN, les quals es van analitzar en l'Hospital de La Paz de Madrid, especialista en el diagnòstic prenatal d'aquesta malaltia rara. La prova va donar de nou negatiu, però el xiquet va nàixer amb la malaltia.

La justícia ha declarat el SCS responsable patrimonial del dany patit, perquè en l'expedient consta que el Servei de Citogenètica va emetre un informe en el qual advertia que les mostres estaven contaminades amb ADN de la mare i no eren fiables. Ningú no va advertir d'això ni a la ginecòloga que seguia l'embaràs, ni a l'Hospital de la Paz, ni als mateixos pares, que encara estaven a temps de repetir la prova o de decidir si seguien amb l'embaràs assumint el risc corresponent.

També et pot interessar

stats