El jurat dels Premis Rei Jaume I: “Utilitzar armes nuclears a Ucraïna conduiria a la devastació de la vida humana al planeta”

També reclamen respectar la declaració dels Drets Humans a l'hora d'aplicar els avanços científics

Els jurats dels Premis Jaume I d'enguany, en la lectura del manifest en l'edifici de Capitania de València aquest dimarts
Els jurats dels Premis Rei Jaume I d'enguany, en la lectura del manifest a l'edifici de Capitania General de València aquest dimarts / À Punt NTC

Que es negocie de manera “immediata” un alto el foc a Ucraïna. És la petició contundent i unànime de les personalitats que integren el jurat dels Premis Jaume I, entre els quals hi ha una vintena de Nobels, i que es donen a conéixer aquest dimarts.

En el tradicional manifest que han fet públic abans de l'última reunió per a decidir els guardonats, tots ells han coincidit a dir que, "després de més de tres mesos d'atrocitats" a Ucraïna, cal negociar la paralització de l’enfrontament, així com el compromís de “no utilitzar mai armes nuclears que conduirien a la devastació total de la vida humana al planeta”.

Els jurats han exigit no sols la retirada de Rússia dels territoris ocupats i les reparacions del mal causat, sinó també el compromís de sotmetre tots els avanços científics "a usos que respecten la Declaració Universal dels Drets Humans".

Les personalitats que atorguen aquests reconeixements han qualificat d’enfrontament “desigual i injust” el conflicte que està assolant Ucraïna. Han incidit en el fet que aquesta guerra, a més de destruir “el territori, les famílies i la gent innocent”, “compromet una possible crisi energètica i alimentària en el món”.

Davant d'aquest conflicte, els jurats han recordat la declaració de març, en què més de 168 premis Nobel de ciència, economia, literatura i de la pau –entre els quals figuren 40 llorejats que han format part del jurat dels premis–, van firmar una crida a la pau en una declaració que condemnava la invasió i la guerra, així com l'amenaça de recórrer a l'ús d'armes nuclears.

Ara, els signants d'aquesta declaració han reclamat una vegada més que cesse la guerra, han exigit també “la reparació del mal infligit”.

També et pot interessar

stats