Rússia amenaça amb un desplegament d'armes nuclears si Suècia i Finlàndia entren en l'OTAN

El vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, ha afirmat que ja no es podrà parlar d'"un Bàltic sense armes nuclears"

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev
El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev / Reuters

El vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha amenaçat aquest dijous amb el desplegament d'armes nuclears al Bàltic si Suècia i Finlàndia ingressen en l'OTAN.

"Caldrà reforçar a l'agrupació de forces de terra, la defensa antiaèria, desplegar importants forces navals en les aigües del golf de Finlàndia. I en aquest cas ja no es podrà parlar d'un Bàltic sense armes nuclears. L'equilibri ha de ser restablit", ha escrit l'alt càrrec en el seu compte de Telegram.

Médvedev, exprimer ministre i president de Rússia entre 2008 i 2012, ha subratllat que per a Moscou "no és tan important quants països hi ha en l'OTAN, 30 o 32", ja que "dos més, dos menys, pel seu pes i població, no fan gran diferència".

Però ha posat l'accent que si Suècia i Finlàndia entren en l'OTAN es duplicarà la longitud de la frontera terrestre entre Rússia i l'Aliança Atlàntica, per la qual cosa –ha recalcat– caldrà enfortir-la.

Medvédev ha indicat que no té sentit pensar que l'"operació militar especial" russa a Ucraïna és la culpable que es plantege l'ingrés de Suècia i Finlàndia en l'OTAN.

"Això no és així. En primer lloc, ja abans va haver-hi intents d'arrossegar-los a l'OTAN, i en segon, la qual cosa és important, no tenim disputes territorials, com amb Ucraïna, amb aquests països", ha agregat.

L'expresident rus ha indicat que l'opinió pública de Suècia i Finlàndia està dividida quasi a parts iguals sobre la necessitat d'ingressar en l'OTAN.

"Ningú sensat vol que augmenten els preus i els impostos; que augmente la tensió al llarg de les fronteres, que hi haja [míssils] Iskander, armes hipersòniques i vaixells amb armes nuclears literalment a un pas de la seua casa", ha afegit.

"Confiarem que s'impose la sensatesa dels nostres veïns del nord. I si no, com es diu, ells mateixos s'ho han buscat", ha resumit.

També et pot interessar

stats