Moscou diu que l'ingrés de Suècia i Finlàndia en l'OTAN no contribuiria a la seua seguretat

El diari anglés 'The Times' ha afirmat aquest dilluns que els dos països podrien sumar-se a l'Aliança Atlàntica aquest estiu

Imatge d'uns exercicis militars de l'OTAN amb tropes de Suècia i Finlàndia a Noruega el passat mes de març
Imatge d'uns exercicis militars de l'OTAN amb tropes de Suècia i Finlàndia a Noruega el passat mes de març / Reuters

L'eventual ingrés de Finlàndia i Suècia en l'OTAN no contribuiria a la seguretat en el continent europeu, així ho ha afirmat aquest dilluns el Kremlin, després que el diari The Times afirmara que els dos països podrien sumar-se a l'Aliança Atlàntica prompte, aquest estiu.

"Hem dit en reiterades ocasions que l'aliança en si mateixa és més aviat una eina per a la confrontació. No és una aliança que garantisca la pau i l'estabilitat, i la seua major ampliació, per descomptat, no portarà seguretat addicional al continent europeu", ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la roda de premsa diària.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit en diverses ocasions que tant Finlàndia com Suècia serien benvingudes a l'Aliança si decideixen unir-s'hi.

Un dels punts clau per a Finlàndia és aconseguir garanties de seguretat per part de l'OTAN per al període que va entre la sol·licitud d'ingrés i la ratificació de tots els països aliats, quan encara no estaria coberta per la clàusula de defensa col·lectiva (l'article 5 de l'Aliança).

La setmana passada, Stoltenberg va afirmar que els membres de l'OTAN estarien disposats a brindar aquestes garanties i va assenyalar que, si Finlàndia decideix incorporar-s'hi, "trobaran una manera d'abordar aquest assumpte".

Un altre punt clau és què farà Suècia. Per a Finlàndia, seria ideal que els dos països nòrdics feren un front comú i en sol·licitaren l'ingrés al mateix temps.

També et pot interessar

stats