El jurat del juí a Jorge Ignacio Palma compleix més de dos dies de deliberació sense veredicte encara

La magistrada ha convocat el jurat a una vista per a resoldre dubtes i ampliar instruccions.

L'acusat, Jorge Ignacio Palma, en una captura de la seua declaració
L'acusat, Jorge Ignacio Palma, en una captura de la seua declaració / Biel Aliño (Efe)

El jurat del judici per les morts de Marta Calvo i dues dones més ha complit més de dos dies des de l'inici de les deliberacions sense que haja aconseguit un veredicte, per la qual cosa la magistrada presidenta del tribunal els ha convocat a una vista per a resoldre dubtes i ampliar instruccions.

En aquesta vista pública, que s'ha celebrat a primera hora d'aquesta vesprada a la Ciutat de la Justícia de València i ha durat mitja hora, la magistrada Clara Bayarri, qui dilluns els va fer lliurament d'un objecte de veredicte compost 700 preguntes, els ha preguntat si tenien algun dubte i li n'han plantejat únicament dos.

La magistrada, que a més ha autoritzat el jurat a tindre un contacte telefònic amb la seua família sota supervisió després de dos dies incomunicats, els ha demanat en la vista, en la qual estava present l'acusat, Jorge Ignacio Palma, que "no s'ofusquen i no s'afonen", encara que ha considerat que si únicament tenen dos dubtes és que van "molt bé".

Els dos dubtes jurídics que ha formulat el jurat han sigut preguntar per què és la "dominació masclista" i quina diferència jurídica hi ha entre si l'encausat coneixia que els efectes d'una intoxicació per cocaïna pot portar a la mort, però la seua intenció final no era matar a les dones, sinó portar al límit una pràctica sexual.

La magistrada els ha aclarit que la "dominació masclista" no té res a veure amb els delictes principals que s'estan jutjant i que és més prompte "un concepte cultural", un "plus" o una circumstància superposada al marge de les relacions entre subjectes i de l'actuació pròpiament dita.

Sobre el segon dubte, els ha explicat la diferència entre dol directe i dol eventual, però els ha aclarit que la responsabilitat penal és la mateixa, de manera que si consideren que l'acusat s'ho ha pogut plantejar "la resposta és la mateixa: existeix dol, encara que no s'haja parat a filosofar" sobre les conseqüències dels seus actes.

"Tenen molt poquets dubtes, són uns supermans del jurat", ha assenyalat la magistrada, qui ha assegurat que ella fa 40 anys que exerceix i té dubtes en aquest cas tan complex que jutja deu casos (la mort de tres dones i abusos sexuals a set més), i els ha explicat que en qualsevol moment poden demanar una audiència pública com aquesta.

La presidenta del tribunal ha aprofitat per a donar-los consells, com que si "s'encallen" en algun punt de l'objecte de veredicte seguisquen "fins al final", perquè després, quan el revisen, el veuran "amb més facilitat", i que cada nit relligen les instruccions que els han donat per escrit, perquè són "pistes" que podran relacionar amb fets concrets.

Ha aclarit que aquesta vista pública, que la llei del jurat permet celebrar al cap de dos dies de l'inici de les deliberacions, no era imprescindible ni l'ha convocada per a "posar-los pressa", però atés que aquest judici ha sigut "molt complex" prefereix aclarir-los dubtes abans que haver de retornar el veredicte.

La magistrada ha afirmat que no veure "desesperats" els nou membres del jurat li dona "molta esperança", perquè es tracta d'un cas "extraordinàriament difícil", i els ha donat "moltíssims ànims per a seguir".

A l'eixida de la vista, Pilar Jover, advocada que exerceix l'acusació particular de la mare de Marta Calvo, ha indicat que no és un veredicte "habitual" tenint en compte la seua complexitat. Vicente Escribano, advocat d'una de les víctimes que va sobreviure a la seua trobada amb Palma, ha opinat que el veredicte "costarà", perquè han de respondre a moltes preguntes i justificar el per què.

També et pot interessar

stats