El cas de Marta Calvo, en mans del jurat popular

La magistrada entrega un objecte de veredicte de 140 pàgines al jurat popular, que s'aïllarà en un hotel per a determinar la culpabilitat o innocència de l'acusat

El cas de Marta Calvo, en mans del jurat popular / À Punt NTC

Un qüestionari de 140 pàgines amb 700 preguntes sobre una tretena de delictes. Així és l'objecte del veredicte que la magistrada ha traslladat al tribunal popular que ha de determinar la innocència o culpabilitat de Jorge Ignacio Palma, l'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i d'atemptar contra la vida de set dones més mitjançant la presumpta introducció no consentida de cocaïna de gran puresa en els genitals. 

El llistat l'ha tancat aquest matí la magistrada en una reunió amb la fiscal, les acusacions particulars i la defensa. Amb el document a la mà i rebudes les instruccions, els nou membres del jurat -set dones i dos homes escollits per sorteig- s'aïllen en un hotel per a decidir, un per un, si consideren "provat" o "no provat" cadascun dels punts clau sobre els fets que es jutgen. 

La magistrada ha previngut el tribunal popular sobre la dificultat del cas, que ha reconegut que és el més "complex" què ha vist en els "moltíssims anys" de la seua carrera, tant per la quantitat de delictes -una trentena- com per les circumstàncies agreujants i atenuants que s'ha de valorar sobre aquests.

Una complicació afegida a la què subjau en el procediment: decidir sobre la innocència o culpabilitat d'una persona. Per això, ha advertit al jurat de l'obligació de “deixar de costat els prejudicis", simpaties i antipaties sobre l'individu per a centrar-se en els fets, és a dir, en la consideració de si hi ha elements de prova suficients sobre cadascuna de les afirmacions que se'ls han platejat.

En un estat de dret no es jutja mai la persona. Oblideu-vos si és un sant baró o un monstre de maldat Jutgessa del cas

“En un estat de dret no es jutja mai la persona. Oblideu-vos si és un sant baró o un monstre de maldat" ha advertit la jutgessa, que també ha previngut el tribunal sobre consideracions personals cap a les víctimes o els pèrits que han testificat. 

"No hi ha res pitjor que una persona innocent siga declarada culpable” ha advertit la magistrada, que ha recordat que alguns dels membres del jurat van opinar justament el contrari en l'enquesta preparatòria al juí: que era millor que un innocent estiguera en la presó que un culpable estiguera lliure. "Hauran d'oblidar aqueixa convicció”, ha dit. 

Jurat popular incomunicat

El tribunal popular no concreta delictes ni penes, la qual cosa és treball de la jutgessa. Només es pronuncia sobre la innocència o culpabilitat de Palma en cadascuna de les accions que ha marcat la magistrada en l'objecte del veredicte. L'atribució de fets desfavorables -com donar per provada la implicació en un crim- necessita set vots a favor, mentre els pronunciaments sobre fets favorables a l'exculpació només en demanen cinc, un desequilibri en favor de la presumpció d'innocència. 

El jurat té un màxim de dos dies, a contar des de demà, per a pronunciar-se, un temps durant el qual tenen prohibit comunicar-se amb l'exterior a fi d'evitar ingerències.  Transcorregut eixe termini, la magistrada tornaria a convocar el jurat per a resoldre els problemes que puguen haver encallat el procés.

També et pot interessar

stats