El juí pel cas Sala es repetirà al maig del 2023

El Suprem va anul·lar la sentència que exculpava el gendre de la víctima, la viuda de l'expresident de la CAM, morta el 2016 de dos tirs al cap

El Suprem anul·la la sentència del cas Sala i obliga a repetir el judici amb un nou jurat
Miguel López, gendre de la viuda de l'expresident de la CAM i únic acusat pel cas Sala / À Punt NTC

El juí per l'assassinat a tirs de la viuda de l'expresident de l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), María del Carmen Martínez, es repetirà a l'Audiència Provincial d'Alacant el maig del 2023 i durarà entre dues i tres setmanes, segons han confirmat a Efe fonts judicials. El cas Sala, com es coneix popularment aquest procediment judicial, haurà de jutjar-se per segona vegada després que el Tribunal Suprem (TS) admetera el recurs de cassació presentat per Vicente Sala Martínez, el fill major de la víctima, contra la sentència que absolia Miguel López, únic acusat pel crim i gendre de la morta.

En aquella resolució, l'alt tribunal va anul·lar la sentència i va ordenar repetir el juí amb un jurat popular diferent i un nou magistrat president. Estimava que s'havien produït anomalies en el retorn de l'acta del primer veredicte emés per part d'aquell tribunal —que, de fet, declarava culpable l'acusat—, ja que la jutgessa no va celebrar una vista amb les parts per a conéixer els motius de la devolució.

Ara, la secció del tribunal del jurat de l'Audiència d'Alacant ha programat que la repetició del procés es desenvoluparà des de principis del maig vinent en una vista per a la qual es preveu un calendari d'entre dues i tres setmanes. Dependrà de si es produeix la renúncia a part de les proves que es practicaren al primer procés.

La data definitiva d'inici de la nova vista judicial queda pendent de la signatura de la corresponent provisió d'assenyalament. En aquest document podrien produir-se encara alguns ajustos a convindre amb el nou magistrat designat per a presidir el tribunal, José María Merlos, segons fonts consultades per Efe.

La viuda de l'expresident de la CAM va morir a última hora de la vesprada del 9 de desembre del 2016 després de rebre dos tirs al cap en un concessionari de vehicles, que aleshores era propietat de la família Sala-Martínez i que regentava Miguel López, el gendre. El 2019, l'Audiència d'Alacant el va exonerar en una sentència dictada a partir del veredicte de no culpabilitat emés per un jurat popular. Però abans de comunicar aquesta decisió, la jutgessa del cas va tornar el document al jurat amb la recomanació de tornar a avaluar les proves d’innocència o de descàrrec i en aquesta nova deliberació es va dictar la inesperada sentència absolutòria, confirmada després pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Però la família de María del Carmen Martínez hi va recórrer davant el Suprem, que els va donar la raó. 

També et pot interessar

stats