El juí pel cas Marta Calvo entra en la recta final amb les deliberacions del jurat

La magistrada que ha presidit el juí entrega aquest dilluns al jurat l'objecte del veredicte, que els permetrà començar la deliberació a partir de dimarts

Palma ha assegurat que “no ha drogat ningú, no ha violat ningú i no ha posat roca de cocaïna a ningú en els seus òrgans genitals”

Aquest dilluns, la magistrada que ha presidit el juí per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas entregarà al jurat l'objecte del veredicte, que els permetrà començar la deliberació mentre està confinat en un hotel a partir de dimarts. Es tracta d'un document amb una bateria de preguntes que haurà de valorar el tribunal popular per a decidir si Jorge Ignacio Palma és culpable o innocent de les acusacions que li imputen. Quan dispose del resultat es farà la lectura pública del veredicte, una vegada completat i revisat per la presidenta del Tribunal.

La fiscal demana penes que sumen 120 anys de presó per abús sexual com a mitjà necessari per a un delicte d'homicidi comés contra Calvo, Ramos i Vargas, abús sexual contra unes altres set dones i un delicte contra la salut pública, mentre que les acusacions han sol·licitat presó permanent revisable per tres assassinats amb traïdoria. La defensa demana l'absolució.

La principal qüestió que haurà d'esbrinar el jurat popular serà si es tracta d'homicidi o assassinat. L’acusat sempre ha negat qualsevol intenció de matar les dones i, en un intent de refermar-se, ho ha mantingut fins al final entre llàgrimes.

Les acusacions qualifiquen les morts d'assassinats amb traïdoria mentre que la Fiscalia opina que es tracta de tres homicidis i deu abusos sexuals a conseqüència de la utilització de cocaïna de gran puresa. 

El testimoni d’una de les víctimes ha corroborat l’ús d’aquesta droga: "No havia vist mai droga d'aquesta forma. Jo estava drogada, però era completament conscient. Em va introduir droga a les meues parts íntimes. Jo em vaig llevar diverses roques grans com un cigró. Em va dir que ell no havia sigut".

Palma, però, ha assegurat que no ha drogat ningú, no ha violat ningú i no ha posat cocaïna a ningú als òrgans genitals.

Si les víctimes consentiren l'ús de la droga serà una altra qüestió que el jurat haurà de valorar per a provar l'abús. L'advocada defensora, María Herrera, ha fet servir un eslògan feminista per a justificar la versió del seu client: "Si el no és no, el sí és sí, i totes, totes, hi accediren". 

Malgrat el que decidisca el tribunal, falta saber què va fer Palma amb el cadàver de Marta. Aquest punt ha fet que sa mare, Marisol Burón, que s’ha mantingut sencera durant tots aquests anys, haja acabat afonant-se. 

Una altra incògnita és la raó per la qual Jorge Ignacio Palma hauria esquarterat el cos de Marta Calvo si manté que la mort va ser accidental. El sospitós ha explicat que va actuar d’aquesta manera perquè no li va trobar el pols i no respirava i "el món li va caure damunt". 

Amb totes les respostes degudament argumentades el tribunal emetrà el seu veredicte, que decidirà si Jorge Ignacio Palma és o no culpable.

També et pot interessar

stats