Juan Ángel Conca, gerent de l'Epsar: "Després de 30 anys, toca plantejar-nos què cobrem del cànon de sanejament"

El gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals, que compleix tres dècades, propossa establir una "tarifa social" del cànon, que bonifique el bon ús i penalitze l'abús

El gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Juan Ángel Conca / À Punt NTC

Pocs serveis tan necessaris per a la civilització són tan desconeguts per a la ciutadania com la depuració d'aigües. Particularment en terres valencianes. La xarxa de depuració, que compta amb 487 estacions al conjunt del territori, és la infraestructura autonòmica més estesa, per damunt de la sanitària o l'educativa. Això ha convertit la Comunitat Valenciana en la regió europea que més aigua reutilitza. "Som campions a Europa", assegura Juan Ángel Conca, el gerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, que ha visitat Les notícies del matí coincidint amb el 30é aniversari de l'organisme públic de sanejament.

Segons ha explicat, la Comunitat Valenciana reutilitza per a usos agrícoles i mediambientals el 60% dels 453 hm³ que processa i depura cada any. A Alacant el reaprofitament puja al 72% i al Baix Segura és del 100%. Més depuració on més se'n necessita.

Juan Ángel Conca lliga "l'èxit" del sanejament valencià amb el cànon "que ha permés crear una teranyina d'empreses" que és, "l'estructura de depuració més potent de tot l'Estat". 290 milions euros anuals a l'Epsar aporta el tribut, un impost que el gerent de l'ens públic insta a repensar. "Després de 30 anys, és moment de plantejar-nos què cobrem del cànon de sanejament", ha advertit Conca, una vegada complit l'objectiu inicial de l'impost, que era l'extensió de la infraestructura de depuració al territori. Que ningú s'espere una rebaixa generalitzada. Planteja el gerent de l'Epsar "una tarifa social del cànon que tinga una orientació progressista: a qui gaste molta aigua se l'ha de penalitzar i a qui menys en faça servir cal bonificar-lo".

Cal una tarifa social del cànon amb orientació progressista: a qui gaste molta aigua se l'ha de penalitzar i a qui menys, bonificar-lo

El meló s'obrirà ja en la pròxima legislatura, quan es materialitzaran també diversos projectes que ja estan damunt la taula. Un d'ells per a reutilitzar per a usos agrícoles els 20 hm³ depurada que la ciutat d'Alacant aboca a la mar. I un altre, avançar en la incorporació d'energies renovables, ja que les depurades són "la segona instal·lació autonòmica que més despesa energètica té després dels hospitals". No obstant això, Conca destaca la capacitat d'incorporació de renovables: algunes s'alimenten ja al 50% amb el biogàs que generen i s'ha planificat una gran inversió en instal·lacions fotovoltaiques a través del programa RESOLT.

Som la segona instal·lació autonomica amb que més despesa energètica, després dels hospitals. Hem d'invertir en renovables

Passades les tres dècades, el gerent de l'Epsar convida a superar "l'imaginari que associa les depuradores a una instal·lació plena de molèsties". Explica Juan Àngel Conca que està en marxa un projecte per a reduir a la mínima expressió les que causa la de Pinedo [objecte d'una condemna als tribunals] abaixant el soroll, evitant l'accés de camions pel veïnat i incorporant cobertes a les piscines de decantació i una nova tecnologia per a evitar la pudor. Els projectes estan ja en fases d'adjudicació i estima que en 24 mesos, dos anys, començaran les obres.

La depuradora d'Alcàsser és necessària per a salvar l'Albufera, una altra cosa és la localització

Entén Conca que el problema amb Pinedo naix de la seua grandària i proximitat al nucli veïnal, decidit fa dècades amb criteris desfasats. La previsió de molèsties similars ha generat un gran rebuig al voltant d'un nou projecte Alcàsser (Horta Sud), on el ministeri de Transició Ecològica vol ubicar una depuradora gegant, amb una inversió de 100 milions d'euros, per a millorar la depuració d'aigües en l'entorn del parc natural de l'Albufera.

"Cal la depuradora per a salvar l'Albufera, una altra cosa és la localització", explica el gerent de l'Epsar, que anticipa cert marge de rectificació, ja que, a parer seu, "una infraestructura tan gran ara mateix no té sentit".

També et pot interessar

stats