Els joves valencians: sensibilitat social i ambiental, desafecció política i una realitat económica dura

Un estudi del Institut Valencià de la Joventut analitza la realitat de la població de la Comunitat Valenciana entre 15 i 30 anys

Radiografia de la societat valenciana d'entre 15 i 30 anys
Radiografia de la societat valenciana d'entre 15 i 30 anys / Marta Pascual

L'Institut Valencià de la Joventut ha presentat aquest dimecres un estudi sobre la realitat dels joves valencians entre 15 i 30 anys. Un estudi elaborat a partir de 1.216 enquestes realitzades del 16 de juny al 9 de juliol de 2020 que dibuixa una joventut compromesa i sensible socialment i ambientalment, desafectada políticament i que viu una realitat econòmica dura.

Alguns aspectes d'aquesta radiografia són més coneguts. Els joves valencians són usuaris actius d'internet principalment pel seu ús intensiu de les xarxes socials i de la descàrrega de música, pel·lícules o sèries. Poc més de tres quartes parts dels preguntats dediquen més de dos hores al dia a internet. A més, són pessimistes sobre el seu futur econòmic i laboral. Altres aspectes són menys coneguts. Els joves valencians tenen una destacada desafecció política. Una desafecció, agrega l'estudi, que "té a veure amb la falta d'atenció dels polítics cap a les necessitats de la ciutadania en general i dels joves en particular". Els joves pensen que l'únic que volen els polítics d'ells és el vot. De fet, sols un 37% assegura tindre interés en aquest tema i un 50% dels enquestats afirma haver votat en les últimes eleccions autonòmiques. Tot i aquesta desafecció, quan es demana als joves que s'autoposicionen políticament, l'esquerra és l'opció més repetida (34%), seguida pel centre esquerra (28%).

Malgrat aquesta realitat, l'anàlisi detecta que el canvi climàtic és un dels temes de més interés en aquest col·lectiu. Els joves valencians també tenen un marcat perfil social, una "notable sensibilitat social, de respecte a les minories, immigrants", explica l'estudi. Demanen igualtat entre homes i dones en el món laboral, i estan a favor de la desaparició del “sostre de cristall”, també identifiquen la violència masclista com un dels principals problemes socials.

Altres aspectes d'aquest informe tenen a veure amb l'educació i el treball. Així, per exemple, l'edat mitjana d'abandonament dels estudis en aquesta anàlisi se situa en 19,6 anys. Entre les conclusions acadèmiques, per als joves valencians l'anglés és encara una assignatura pendent. Entre els que treballen, el sou net mig mensual de 918 euros.

Preocupació pel botellot

L’estudi La joventut de la Comunitat Valenciana 2020, realitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i presentat aquest dimecres, considera “preocupant” que un 40% dels joves d’entre 15 i 30 anys preguntats, assegura que fa botellot. L'informe, elaborat a partir de 1.216 entrevistes, conclou que les principals activitats d’oci que admeten els joves són escoltar música o la ràdio (95% dels preguntats), veure pel·lícules o sèries en plataformes (93%) i anar a bars o discoteques (76%).

Fer esport, per contra, ocupa el quart lloc (65%) i fer botellot estaria en sisé lloc. En la llista de les huit activitats d’oci més destacades, també figura participar en jocs d’apostes (15%). 

L’informe explica que les diferències més destacades quant a l'oci es produeixen segons el sexe i l'edat, així els homes declaren “fer esport” i “participar en jocs d'apostes” en major mesura que les dones, que afirmen “llegir, anar al teatre o visitar museus” en major mesura.

Per trams d’edat, els xics i les xiques entre 15 i 19 anys manifesten més que altres grups que fan esport i botellot. Aquesta activitat també destaca en el grup d’entre 20 i 24 anys.

També et pot interessar

stats