José Vicente Andreu (Asaja Alacant): "El transvasament Tajo-Segura és sostenible i només està amenaçat per un posicionament polític"

El portaveu agrari desacredita en Les Notícies del Matí la decisió de retallar les aportacions d'aigua, hores abans de liderar la manifestació a què ha convocat el sector de la província d'Alacant

Una imatge d'arxiu del transvassament
Un tram del transvassament Tajo-Segura en una imatge d'arxiu / Ministeri per a la Transició Ecològica

L'organització agrària Asaja Alacant ha convocat al sector a una manifestació al carrer amb la defensa del transvasament del Tajo-Segura com a principal reivindicació. Minuts abans del començament, el president de l'associació, José Vicente Andreu, ha defés en Les Notícies del Matí la viabilitat i sostenibilitat ambiental de les transferències d'aigua, sobre les quals el govern ha anticipat una retallada que el portaveu agrari pensa que portarà a la ruïna social.

Andreu ha qualificat la decisió de "malèvola", perquè "quan es posen en pràctica, aquells que l'han adoptada ja no estaran a Madrid, mentre que nosaltres, els agricultors sí que continuarem [patint les conseqüències]". "Farà molt de dany a una societat quan ells ja no tindran responsabilitat", ha advertit.

La dessalació no és alternativa, perquè dependre d'una màquina té un alt cost energètic i ambiental que és inassumible

"L'aportació del Tajo-Segura no té alternativa ara com ara. La dessalació no ho és, perquè dependre d'una màquina té un alt cost energètic i ambiental, que és inassumible", ha explicat Andreu, que considera que el transvasament només està amenaçat pel posicionament polític d'una part del territori espanyol —en relació amb la postura de Castella-la Manxa— amb el vistiplau o suport injustificat del govern espanyol".

Asaja Alajant encara veu marge de maniobra per a revertir la decisió de retallar les aportacions d'aigua, com entén que sempre hi ha "quan es demanen coses raonables que es justifiquen degudament davant una decisió absurda". "Tan sols cal fer entendre al president Pedro Sánchez que el que es proposa al Tajo [retallar les aportacions per motius ambientals] no té raó, perquè no danya cap territori i dona molts beneficis a altres", ha detallat als micròfons d'À Punt.

La retallada és una decisió malèvola, perquè, quan es pose en pràctica, causant un greu dany, aquells que l'han adoptada ja no estaran a Madrid, mentre nosaltres, els agricultors sí que continuarem patint les conseqüències

Andreu ha qüestionat les motivacions ambientals al darrere de la decisió, que entre altres ha defés la ministra portaveu, la manxega Isabel Rodríguez. Per al portaveu agrari "el problema del Tajo s'ha de resoldre d'una altra manera" perquè "presenta un mal estat ambiental i de conservació al pas per Toledo que no es deu al transvasament, sinó a la mala o nul·la depuració de les aigües que s'aboquen a l'alt de la conca", com s'ha acreditat en el cas de la Comunitat de Madrid.

La llei de cadena alimentària, clau per a la sobirania de l'Estat

Al marge de la qüestió del Tajo-Segura, la mobilització d'Asaja Alacant insistirà en altres reivindicacions, com l'aplicació efectiva de la llei de la cadena alimentària per a assegurar un preu just al productor agrícola. Per a José Vicente Andreu, el compliment de la norma és essencial, no només per al sector, sinó per a la llibertat del conjunt de la societat. Així, considera que la pervivència de l'agricultura és la garantia per a la sobirania alimentària de l'Estat. "Cada dia que no s'aplica la llei cau un agricultor més i a la fi dependrem més del que es produeix a l'exterior que del que cultivem ací. Ja hem vist amb la pandèmia i la guerra d'Ucraïna què passa quan perdem el control sobre la indústria i l'energia, que ve el caos quan el nostre dia a dia depén de les decisions que es prenen lluny", ha advertit Andreu en la ràdio d'À Punt.

També et pot interessar

stats