José María Toro (Aerte): "Volem recuperar la mascareta a les residències per l'augment de la covid"
El president de la patronal defén en Les Notícies del Matí canviar les restriccions per mesures preventives, per l'increment de contagis, i critica "l'abandó absolut" de la Conselleria d'Igualtat en els primers mesos de pandèmia
Aerte, la patronal de les residències de la Comunitat Valenciana, demana noves mesures preventives per l'augment de contagis de covid-19. Les ha avançades en Les notícies del matí José María Toro, el president de l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents: valorar la recuperació de les mascaretes per a les persones residents, reforçar la dotació d'atenció primària que dona suports als centres, evitar els trasllats de pacients positius residents sense contagis i reactivar els cribratges preventius de control, per exemple, en les incorporacions després de l'estiu.
L'associació, ha recordat Toro, ha demanat la derogació de la normativa específica per a les residències, amb les restriccions associades, per la impossibilitat de frenar l'entrada del virus en un context de falta de control exterior. "Apostem per les mesures que han funcionat en l'àmbit preventiu i eliminem les restriccions internes i fem als residents la vida al més suportable possible", ha explicat Toro.
El president d'Aerte exposarà les reivindicacions dimarts a la nova consellera d'Igualtat, Aitana Mas, i dimecres al titular de Sanitat Universal, Miguel Mínguez.
Atribuir les defuncions al model residencial em sembla tremendament injust. Ningú s'ho replanteja dels hospitals
Toro ha defensat la resposta donada per les residències durant la pandèmia, amb una lleugera autocrítica, si bé ha descarregat dels centres i l'organització d'aquests la responsabilitat sobre l'elevada mortaldat que s'hi va concentrar abans de la vacunació. Ara com ara, ha recordat, les morts per covid a les residències s'han reduït a l'1,76%. "Hem fet front a una malaltia que ens ha agarrat per sorpresa a tots. Hui les mateixes residències de fa dos anys, tenen un resultat diferent (...) Només el 21% de les morts s'ha produït en residències, la resta ha sigut en hospitals i ningú es replanteja el model hospitalari. Atribuir les defuncions al model residencial em sembla tremendament injust", ha explicat als micròfons d'À Punt.
El president d'Aerte ha criticat la gestió de la Generalitat i específicament de la Conselleria d'Igualtat durant la pandèmia, en temps de Mónica Oltra. "Fins al 25 de maig del 2020 ens vam sentir absolutament abandonats. He sentit a Oltra dir que es va posar de perfil no per voluntat sinó perquè no li va quedar un altre remei. En sentirem a soles", ha dit als micròfons d'À Punt. "Ha faltat més interlocució, ens ha tocat denunciar decrets, i tot el recorregut l'hem guanyat. Però hem perdut temps", ha explicat.
Ens vam sentir absolutament abandonats per la Conselleria d'Igualtat al principi de la pandèmia
Sobre la gestió d'Oltra ha fet, però, un balanç equilibrat, i ha destacat les conquestes "macro" de l'exconsellera, com triplicar el finançament i les valoracions de dependents, però qüestionant el detall d'algunes de les mesures. Segons ha advertit, el 77% de les ajudes a la dependència recauen en cuidadors no professionals, generalment dones, "amb un impacte de gènere brutal", algunes entitats socials no han cobrat des de novembre del 2021 per culpa de la burocràcia, que fa "eterna" la concessió de noves llicències residencials. Aerte treballa amb estudis que quantifiquen en 22.000 les noves places residencials per a satisfer les necessitats de la Comunitat Valenciana, on recorda que només n'hi ha planificades 3.600, el 15%.
Sobre el canvi de model, necessari per a minimitzar conseqüències i ajustar-se millor al perfil actual de resident, ha demanat més consens autonòmic i assegurar el finançament, per a no entropessar amb el problema de la llei de dependència. En la falta d'una planificació econòmica finalista situa "la gran carència" de l'acord que el Ministeri de Drets Socials i la majoria de les comunitats autònomes van signar al final de juny per a pactar els nous requisits dels serveis de la dependència, en què es persegueix una atenció més personalitzada i que les residències funcionen com una llar.
Ens guanyem la vida millorant la dels altres (...) Jo no vull anar a una residència... fins que em faça falta. Però quan hi vaja necessitaré estar al millor possible
"Jo no vull anar a una residència... fins que em faça falta. Però quan hi vaja necessitaré estar al millor possible", ha explicat Toro, advertint que sense aquest finançament el model de residències més menudes i amb més personal per intern no és sostenible, perquè no es pot repercutir en una pujada dels preus a les famílies, que ja paguen una mitjana de 2.000 euros per resident. El president d'Aerte també ha enlletgit el desenvolupament del servei d'ajuda a domicili en el nou model residencial de la conselleria, perquè el veu "exigu i erroni si volem que la gent estiga el màxim casa".
"Ens guanyem la vida millorant la dels altres", ha afirmat el president d'Aerte, que ha recordat que hi ha 15.000 persones en residències a la Comunitat Valenciana, per a defendre la importància del sector, a què atribueix dos llocs de treball per cada intern. "És bo per a la Comunitat Valenciana un sector fort", ha explicat Toro, que aposta per enfortir l'oferta pública residencial a la Comunitat Valenciana i complementar-la amb el sector privat. "No contrapose els models, públic i privat, els alinee", ha dit José María Toro en la ràdio d'À Punt.