Ja podem fer un ús normatiu de les paraules 'donassa' i 'criptogínia'

El Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha incorporat aquestes paraules al 'Diccionari normatiu valencià'.

Ja podem fer un ús normatiu de les paraules 'donassa' i 'criptogínia'

El Ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va aprovar aquest divendres l'ús normatiu de dues noves paraules molt significatives: donassa i criptogínia i des d'aquest dilluns ja formen part del Diccionari normatiu valencià.

Encara que els conceptes existeixen des de fa segles, i les paraules des de fa un poc menys, només ara les podem usar d'una forma normativa.

La criptogínia, una forma d'amagar donasses

Pocs dies després d'haver celebrat el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, aquestes paraules ressorgeixen per a lluitar contra la invisibilització de les dones. La criptogínia és una de les formes de violència masclista més subtils, mitjançant la qual s'han amagat durant anys donasses de la nostra història.

À Punt ha contribuït a lluitar contra aquest fenomen amb programes com Valentes, on es destaquen les donasses de la cultura i la història valenciana. La pintora Juana Francés, l'escriptora Maria Beneyto Cuñat, l'advocada Ascensión Chirivella o la impressora Jerònima Galés són només alguns dels exemples. Pots veure tots el recull de dones valentes que hem fet ací.

Altres paraules necessàries al diccionari

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) també ha incorporat enguany vocabulari relacionat amb el col·lectiu LGTBI. En concret, en maig es van incloure 14 paraules que fan més fàcil la integració de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals.

L'associació Castelló LGTBI, promotora de la proposta, es va mostrar satisfeta pel fet que els diccionaris adapten el vocabulari perquè, al seu parer, implica que vivim en una societat madura. “A les persones LGTBI ens agrada que ens definisquen com el que som, no com una societat LGTBIfòbica ens vol definir, i els diccionaris arrosseguen aquest menyspreu cap a les orientacions sexuals, les identitats de gènere i les expressions de gènere no normatives”, ha assenyalat l'entitat.

També et pot interessar

stats