Investigadors de l'Hospital General d'Elx troben per primera vegada microplàstic en les vies respiratòries

En la investigació, feta conjuntament amb la Politècnica de Cartagena i l'Autònoma de Madrid, han detectat xicotets plàstics de menys de cinc mil·límetres en pacients de pneumologia

L'equip que ha dut a terme la investigació en l'Hospital General d'Elx (Baix Vinalopó)
L'equip que ha dut a terme la investigació en l'Hospital General d'Elx (Baix Vinalopó) / Universitat Politècnica de Cartagena

Una investigació feta a l'Hospital General Universitari d'Elx, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Cartagena i la Universitat Autònoma de Madrid, ha descobert per primera vegada microplàstic dins dels bronquis.

Aquests xicotets plàstics i fibres de menys de cinc mil·límetres els han trobat en dos de cada tres llavats broncoalveolars a pacients de pneumologia, i els resultats són extrapolables al conjunt de les persones. "Tots estem exposats a la inhalació de microplàstics", conclou el doctor Carlos Baeza Martínez, del servei de pneumologia de l'Hospital General Universitari d'Elx, que ha liderat l'estudi.

"La contaminació de l'aire per microplàstics no està tan estudiada com la de sòls o aigües, encara que és un problema més greu del que ens imaginem", explica el professor Javier Bayo, del Departament d'Enginyeria Química i Ambiental de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT), on s'han elaborat les anàlisis químiques de les mostres, en col·laboració amb laboratoris de la Universitat Autònoma de Madrid. "Allà on mirem hi ha plàstic. De la mateixa roba que vestim es desprenen xicotetes fibres que podem acabar inhalant", adverteix Bayo.

La investigació l'han finançada la Fundació de Pneumologia de la Comunitat Valenciana i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). Els resultats de l'estudi els van presentar en el 55é Congrés de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), fet al juny a Pamplona, on va rebre un dels premis SeparPacientes 2022.

Més microplàstic en dones

Els resultats de l'estudi mostren que els individus que tenen més microplàstic en el sistema respiratori tenen més creixement bacterià patogen. "Sembla que els microplàstics podrien afavorir el creixement de gérmens patògens o facilitar-ne el transport a través de l'aire", diu el doctor Baeza.

Més presència de plàstic i fibres en els bronquis també es donava entre els qui tenien més alteracions en les proves radiològiques, més taxa d'obstrucció dels bronquis i pitjor funció respiratòria.

Trobar aquests microplàstics dins dels bronquis ha sigut més freqüent en dones, en persones majors de seixanta anys, en fumadors actius i en persones que han estat exposades a ambients de més risc, com els treballadors de sectors com la construcció, la fusteria, la fabricació de sabates o l'electrònica.

Pel que fa al microplàstic i microfibres detectades, quasi la meitat era de raió o viscosa, seguit en freqüència per poliéster, cel·lulosa i cotó.

Ventilar per a previndre

Evitar en la mesura dels possibles el plàstic d'un sol ús, ventilar adequadament els espais interiors, utilitzar sistemes de protecció respiratòria en ambients polsosos o on es facen treballs de tallar i no fumar són les mesures preventives que recomanen els autors de l'estudi per a disminuir la inhalació de microplàstic, així com fomentar la reducció del trànsit rodat a les ciutats, perquè el desgast dels pneumàtics dels vehicles genera molt del microplàstic present en l'aire urbà.

La investigació s'ha publicat en una de les revistes internacionals més importants en el camp de la contaminació i els riscos en humans, el Journal of Hazardous Materials.

També et pot interessar

stats