Investigadors demanen crear dues àrees per a la conservació de taurons entre Alacant i Múrcia
Els taurons i les rajades són imprescindibles en l'ecosistema marí, segons els experts
Investigadors de les universitats d'Alacant i Múrcia, juntament amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO-CSIC), han fet informes científics sobre la importància de dues àrees del litoral del sud alacantí i la Regió de Múrcia per a la conservació de taurons i rajades. A més, un comité d'experts de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha considerat els emplaçaments com a zones candidates a Àrees Importants de Taurons i Rajades (ISRA, en les seues sigles en anglés).
"El mes passat, de les més de 110 propostes de zones ISRA valorades per la UICN, 85 van passar el primer filtre; entre les quals, les dues propostes presentades enfront del litoral d'Alacant i Múrcia, la qual cosa posa en evidència per primera vegada la importància d'aquestes àrees per a la conservació de la biodiversitat en general, i dels elasmobranquis en particular", segons ha explicat Francisca Giménez Casalduero, catedràtica de Zoologia en el departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada, a més de directora del Centre d'Investigació Marina de Santa Pola (CIMAR) de la Universitat d'Alacant.
Una guia sobre taurons i rajades
La Universitat d'Alacant (UA) ha col·laborat en l'elaboració de la primera guia de taurons i rajades de la Regió de Múrcia, que inclou fins a 31 espècies d'aquests animals detectats al litoral murcià. "Els elasmobranquis són imprescindibles en el funcionament de l'ecosistema marí, la qual cosa contrasta amb una immerescuda mala fama. Si bé és cert que, en els últims temps, ha començat una certa sensibilització a escala mundial de diferents col·lectius i institucions, que promouen plans d'acció per a la protecció d'aquestes espècies", ha dit Elisa Arroyo, investigadora de la UA i membre de l'equip responsable de la proposta.
Les dades científiques mostren que almenys el 50% de les rajades del Mediterrani i el 54% dels taurons es troben en un alt risc d'extinció per la sobrepesca continuada durant anys i les captures accidentals associades a diferents tipus d'arts de pesca. "Les conseqüències de la desaparició de taurons i rajades de les nostres aigües poden oferir un escenari impredictible, a causa de la funció important que compleixen en l'ecosistema. Les rajades influeixen de manera determinant en el manteniment de la diversitat estructural dels fons marins", mentre que "els taurons són superdepredadors, situats en el cim de la piràmide tròfica", ha detallat Giménez Casalduero.
Segons aquesta experta, "les àrees estudiades han demostrat ser un punt calent de diversitat i clau per a espècies com el tauró llanterna, la negra o la guitarra".