La intel·ligència artificial pot substituir els periodistes?
Diversos canals informatius arreu del món han presentat una persona fictícia creada amb tecnologia que dona notícies a través de la pantalla
La intel·ligència artificial s'ha convertit en una tecnologia que ha arribat per a quedar-s'hi i està revolucionant totes les professions. Ara, una presentadora fictícia d'un informatiu de Kuwait, batejada com Fheda, ha obert la possibilitat de donar notícies a través d'una pantalla amb una figura que no siga real. Fheda ofereix al públic notícies a la carta, amb subtítols, exactament igual com ho podria fer una persona de carn i ossos.
No és l'únic cas, ni tampoc el primer. El mes de març es va presentar NAT, una presentadora de notícies del Grup Fórmula. "Soc la primera del meu tipus a l'Amèrica Llatina. El rostre, els cabells, la roba i inclús la veu me'ls han fet gràcies a la intel·ligència artificial, per tal d'oferir una experiència de notícies innovadora i emocionant", ha sigut la carta de presentació.
Uns mesos després es va presentar Snezhana, la presentadora de l'oratge en una cadena russa i també una altra presentadora coreana, en aquest cas clonant la imatge d'una presentadora real amb un programa informàtic. No existeix, però substituirà la periodista de carn i os en algun moment.
En poc de temps ha anat evolucionant la qualitat i cada volta es fa més difícil saber si és de veres o irreal. Mar Monsoriu, periodista i escriptora especialista en tecnologia, ha reconegut que la intel·ligència artificial "ha fet un salt bestial del qual ja s'està adonant tot el món. La legislació ací és molt difícil i serà molt complicada, però ha de ser en l'àmbit internacional", ha afegit Monsoriu, que ha assegurat que, mentre estiga regulat, serà perfecte.
L'ús d'aquesta realitat virtual ja està en apps que poden dir el que vulgues amb un avatar i fins i tot permeten crear notícies falses com si foren notícies reals. De moment no hi ha legislació ni límits en l'avanç d'aquesta tecnologia.