Instagram i Facebook utilitzaran les teues imatges i textos per a entrenar la seua intel·ligència artificial

Les persones usuàries poden oposar-se a este ús, que començarà el 26 de juny, a través d’un formulari

Aplicacions de meta
Aplicacions de meta / Shutterstock

Meta ha informat este cap de setmana que a partir del 26 de juny podrà utilitzar el contingut compartit en les seues xarxes, tant imatges com textos, per a desenvolupar la seua intel·ligència artificial (IA) generativa. El gegant tecnològic ha explicat que podrà fins i tot processar informació sobre persones que no tenen un perfil en cap de les seues aplicacions, com ara Instagram o Facebook, però que apareixen en imatges o textos d'altres usuaris.

Meta argumenta que la IA es basa en "models informàtics" que s'entrenen amb "milers de milions de diferents tipus de dades, com text, imatges i àudio". La notícia ha causat un gran enrenou entre internautes i, especialment, entre molts artistes que treballen en les xarxes socials.

La companyia dona a les persones usuàries dels seus serveis l'opció de rebutjar que s'utilitzen les seues dades per a entrenar la IA i, davant la complexitat del procés, s'estan viralitzant diversos tutorials per a fer arribar el formulari d'objecció. Si els comptes de Facebook i Instagram estan vinculats, el tràmit es pot fer alhora per a les dos xarxes socials.

IA i normativa de protecció de dades

César Ferri, professor de la Universitat Politècnica de València (UPV) especialitat en IA, assegura que tot i que "teòricament" esta eina podria generar contingut amb rostres de persones concretes, les companyies tenen mecanismes per a evitar que això passe. Este expert envia un missatge de calma a la ciutadania, ja que les companyies han de complir la normativa europea de protecció de dades actual i la relativa a la intel·ligència artificial que entrarà en vigor el 2026. En cas de no fer-ho, podrien ser demandades.

Lorenzo Cotino, catedràtic en dret constitucional de la UV i especialista en drets digitals, recorda que les agències de protecció de dades poden intervindre en cas que consideren que les dades que recopila una companyia són "desproporcionades o innecessàries". Esta veu experta posa com a exemple el cas de Worldcoin, l'empresa que escanejava l'iris de persones voluntàries a canvi d'una compensació econòmica. Tot i que el consentiment siga exprés, hi ha mecanismes de protecció que el poden fer nul.

Preguntat per la possibilitat que altres persones publiquen imatges d'un tercer que no vol entrenar la IA de Meta, Cotino remarca que la responsabilitat de la companyia és la de respondre "de manera reactiva" quan reba una denúncia. És a dir, que la persona afectada haurà de prendre la iniciativa i avisar que no es respecten els seus drets. Així, la il·legalitat seria comesa, "com ja ocorre", per qui puge contingut que no respecte les lleis de propietat intel·lectual i de protecció de dades.

En esta línia i pel que fa a les preocupacions de la comunitat d'artistes, Ferri matisa que la IA generativa aprén de diversos estils i "s'inspira" en ells per a crear contingut, però "no tendeix a copiar". Per tant, es podrien identificar alguns elements, però no es reproduiria cap obra de manera íntegra.

També et pot interessar

stats