La indústria de les mascaretes, sota mínims davant de la baixa demanda

Dels seixanta milions mensuals que es fabricaven a la Comunitat Valenciana, han passat a huit milions al mes

Amb la retirada de l'obligatorietat de dur mascareta, la producció està sota mínims / À Punt NTC

Durant la pandèmia el clúster tèxtil de la Comunitat Valenciana ha arribat a fabricar seixanta milions de mascaretes mensuals. Actualment la producció s'ha reduït a huit milions al mes. Amb la retirada de l'obligatorietat de portar mascareta a l'interior, queden poques empreses que continuen fabricant-les i l'únic futur que veuen és en el sector sanitari espanyol.

És el cas de Mil-Rosa, una fàbrica tèxtil d'Ontinyent d’on eixien 250.000 mascaretes cada dia, però que hui dia només en trau entre 70.000 i 80.000. Miguel Ángel Molina, el gerent, ha explicat que més de vint persones de la seua empresa ja s'han quedat sense faena. “Anirem reduint la producció a mesura que baixa la demanda, ara que no és obligatori l'ús en interiors”, ha dit. 

De les cinquanta empreses valencianes que es van llançar a produir-ne, poques continuen fabricant-ne. A Casa Mediterránea ja han parat totes les màquines. Paloma Gramage, una de les impulsores, ha explicat que abans eren cinc persones “i ara en queden dues a mig gas”.

Pepe Serna, president de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, ha valorat aquest temps positivament. "Primer ens pensàvem que duraria unes setmanes, després uns mesos i han sigut dos anys" ha dit. Les empreses han compensat la baixa demanda d'altres productes per la pandèmia, i ara han reubicat treballadors. 

Si bé ja sabien que aquest treball seria temporal, els empresaris lamenten que no es done prioritat a la fabricació nacional per a la contractació amb el sector sanitari. De moment, la producció massiva de mascaretes han parat la maquinària.

També et pot interessar

stats