La incidència a la Comunitat Valenciana creix vora 100 punts i arriba a 357 casos per cada 100.000 habitants
Augmenta la incidència en la franja d’edat de 20 a 29 anys, que supera el miler de positius
Forta escalada de la incidència a la Comunitat Valenciana durant el cap de setmana. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada en els últims catorze dies se situa en 357 casos per cada 100.000 habitants, 94 punts més que divendres passat, quan la incidència era de 263 contagis.
La pujada de la incidència al territori valencià es deu, fonamentalment, a l’increment dels contagis entre la població més jove. En el cas de la franja d’edat de 20 a 29 anys, la incidència en els últims catorze dies és de 1.119 positius per cada 100.000 habitants i en els joves de 12 a 19, en 834 casos.
Creixen també, tot i que de manera menys accentuada, la pressió hospitalària al territori valencià. En aquests moments, el 3,35% dels llits en planta estan ocupats per pacients Covid, una xifra que augmenta fins al 6,33% en el cas de les unitats de cures intensives.
Simón alerta que la previsió és que la incidència continue pujant
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha explicat aquest dilluns que la incidència és "molt important" i l'ha situat en 368 casos per cada 100.000 habitants (tot i que Catalunya i les Illes Balears no han donat dades) i la previsió és que continue pujant i en pocs dies se situe per damunt dels 400 casos. Unes dades que en grups de majors de 50 està per sota de 100 mentre que en els grups de menys de 30 s'acosta als 800 casos. No estar vacunats i la no observació de les mesures de prevenció facilita la transmissió. La incidència espanyola és més de 50 punts superior a la registrada divendres passat.
"Són persones joves que en principi la gravetat de la malaltia és menor però no vol dir que no existeix", ha dit Simón en la roda de premsa habitual de cada dilluns on analitza l'evolució de la pandèmia. El responsable sanitari ha estimat, per exemple, que en el grup de 20 a 25 anys s'hospitalitza un de cada 100 malalts o entre 20 i 30 arriben a l'hospital dos o tres de cada 100. Ha admés que són dades menors que en els casos dels majors, però si creix el nombre de casos, al final la pressió creix, tot i que de manera lenta. Simón creu que no s'arribarà als nivells previs "però sí importants", ha afegit.
L'ocupació hospitalària ja reflecteix, encara que més lentament, el repunt de casos i ha passat d'estar per davall del 7% a estar per damunt i a les UCI d'estar per sota del 3% a estar per damunt. Simón ha remarcat que no s'observen "encara i esperem que no es done" increments en la letalitat. I ha deixat clar que no seria descartable, com ja va dir en alguna roda de premsa prèvia, que entre els grups més joves també es registren víctimes.
El director del Ccaes valora les mesures a la Comunitat Valenciana
Preguntat per la tornada del toc de queda a la Comunitat Valenciana, entre altres decisions, Simón ha puntualitzat que és una mesura per controlar la transmissió. "A València han tingut un increment molt important de la transmissió en grups concrets i per tant han hagut de prendre mesures més àmplies. I és el que han fet", ha explicat. Simón ha valorat les mesures.
Simón ha explicat també que tot apunta que la variant delta és més transmissible, però ha afegit que, encara que tinga a veure en aquest repunt, el que realment el causa és no seguir les mesures de seguretat.
La xifra d'immunitzats s'acosta als 22 milions de persones
D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha actualitzat aquest dilluns la xifra de persones immunitzades a Espanya, que aquest dilluns s'ha situat en 21.789.996 (45,9% de la població a vacunar). Amb una sola dosi, mentrestant, ja hi ha 27.994.332 persones a tot Espanya, xifra que suposa el 59% de la població a vacunar.