La incidència de Covid-19 a les residències de majors baixa a nivells d'agost

Segons dades d'Aerte, el 96% dels geriàtrics estan lliures del virus i en l'últim mes la xifra de centres amb contagis s'ha reduït en més de cent. 

Imatge d'arxiu d'una residència de majors
Imatge d'arxiu d'una residència de majors / À Punt NTC

Vora el 96% de les residències de majors que hi ha a la Comunitat Valenciana no tenen cap contagi de coronavirus entre interns o plantilla. La xifra, feta pública aquest dilluns per la patronal Aerte, que agrupa més de 200 centres del sector a les tres províncies, suposa un descens del 90% en l'últim mes. Les dades que diàriament actualitza la Conselleria de Sanitat Universal evidencien com l'impacte de la pandèmia ha anat minvant progressivament en els geriàtrics, esperonada per la campanya de vacunació contra la Covid-19, i ara la incidència del virus se situa en xifres similars a les que es registraven al començament del passat mes d'agost, abans que començara la segona onada. 

Mentre que el passat 18 de febrer hi havia 141 residències amb casos confirmats de Covid-19, destaca Aerte, el 18 de març, un mes després, "solament en quedaven 14 en aquesta situació". No s'havia registrat un volum tan baix de centres afectats pel virus des del 5 d'agost de 2020. Una xifra, en tot cas, que queda molt allunyada dels 195 que hi va arribar a haver amb positius actius el passat 27 de gener, coincidint amb el pic de la tercera onada del coronavirus. 

"Es continua confirmant la tendència a la baixa de tots els indicadors", assenyala Aerte. La patronal, però, no ofereix informació sobre l'evolució de casos i defuncions respecte a setmanes anteriors perquè la Conselleria no va actualitzar les dades de la pandèmia en residències el passat divendres 19 de març per ser festiu, dia de Sant Josep. 

Els centres amb vigilància activa de control sanitari, és a dir, intervinguts per la Conselleria de Sanitat, són sis en l'última actualització de dijous. Amb aquesta xifra s'igualen les dades de mitjan octubre de 2020. El passat 22 de febrer el departament liderat per Ana Barceló va arribar a reportar-ne 47. 

La vacunació massiva en els geriàtrics, el grup més prioritari en l'estratègia d'immunització espanyola contra la Covid-19 i el primer, de fet, a rebre la pauta completa amb les dues dosis necessàries, obrin ara un camí d'esperança després d'un any submergits en la foscor a causa de la pandèmia. La situació epidemiològica en aquests centres encadena diverses setmanes de millora i, des de finals de gener la xifra d'infeccions i defuncions s'ha desplomat un 95 i 83%, respectivament. 

També et pot interessar

stats