Les defuncions en residències cauen un 60% en un mes

La contenció de la pandèmia i l’inici de la vacunació esperancen els centres geriàtrics valencians.

Les defuncions en residències cauen un 60% en un mes
Les defuncions en residències cauen un 60% en un mes

Les residències valencianes comencen a veure la llum després de dos mesos de foscor, en què la crisi sanitària pel coronavirus, sobretot durant la tercera onada, s’ha acarnissat especialment en aquests centres. L’esperança per als més majors i els seus familiars arriba ja gràcies a l’inici de la vacunació massiva dels usuaris i les usuàries dels geriàtrics, que han sigut els primers a rebre les dues dosis contra la Covid-19, així com les mesures restrictives per a frenar l’avanç de la pandèmia al territori valencià, que va viure els pitjors moments després de les festes de Nadal.

Segons les últimes dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en l’última setmana s’ha notificat el contagi de 96 interns de residències. Encara que la xifra continua sent alta, queda lluny dels 1.349 positius que es van arribar a comunicar l’última setmana de gener, pic de la tercera onada. Fins i tot, el 26 de gener, a l'endemà de l’entrada en vigor de les restriccions més severes a la Comunitat Valenciana, es van arribar a registrar 429 casos de coronavirus en només un dia entre els usuaris d’aquests centres.

A més, dimarts passat la Conselleria no va arribar a notificar cap contagi entre els interns, una situació que no es donava des d’octubre, ara fa cinc mesos, poc abans que començara la tercera onada. De fet, els registres actuals recorden els de finals d’octubre, quan es van contagiar 80 residents.

Així, des del màxim de positius al gener, s’ha passat de 195 centres de persones majors que tenien algun cas positius fins als 61 hui dia.

Les defuncions cauen un 60% en un mes

Amb la davallada dels contagis, arriba també la caiguda de les defuncions. A l’inici de febrer i una setmana després del pic dels casos, les residències vivien els pitjors moments des que va començar la crisi sanitària, fa vora un any. La primera setmana de febrer es van notificar 142 decessos de residents, una xifra que ha anat minvant fins a l’actualitat, quan s’han registrat 58 defuncions en els últims set dies.

A pesar de l’evolució positiva dels geriàtrics, es mantenen els estrictes protocols de seguretat per a evitar els contagis de Covid-19. Així, les visites de familiars continuen sent amb cita prèvia, mantenint la distància i portant mascareta. Encara que el contacte físic no és possible, els retrobaments sempre es viuen amb emoció.

També et pot interessar

stats