Incertesa entre la comunitat educativa per l'inici del nou curs escolar

Es critica la tardança de la reunió entre comunitats i govern espanyol per a enllestir els detalls per l'augment creixent de contagis.

Incertesa entre la comunitat educativa per l'inici del nou curs escolar
Incertesa entre la comunitat educativa per l'inici del nou curs escolar

Quan falten menys de 20 dies perquè s'inicie un curs escolar atípic, marcat per la pandèmia del coronavirus, la comunitat educativa mostra incertesa i inquietud per la falta de claredat de les mesures que s'hi aplicaran atés l'augment creixent de contagis a Espanya.

Aquesta situació té preocupats els pares i les mares, que no saben quina serà la realitat que viuran els fills i les filles, i com s’hauran d’organitzar per a poder conciliar la vida familiar i laboral. Així, molts pares pensen que el Ministeri d'Educació ha deixat per a massa tard la reunió entre les comunitats autònomes i el govern espanyol, prevista per al 27 d'agost, per a enllestir detalls importants.

No obstant això, la Conselleria d'Educació recorda que a la Comunitat Valenciana el full de ruta està establit: s'ha contractat 4.300 professors més i 3.000 monitors de menjadors i s'ha previst la creació d'una aula Covid per a aïllar-hi els estudiants amb símptomes. 700.000 alumnes s'incorporaran a les aules

Com a conseqüència de la incorporació a les aules de 700.000 alumnes, el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, ha garantit que els centres educatius "seran el més segurs que siga possible". A més, assegura que la Comunitat Valenciana ha fet els deures i des del mes de juliol té enllestit el protocol d'actuació per a l'inici de curs.

La Conselleria aposta per la màxima assistència presencial possible, de manera que en primer de l'ESO i segon de batxillerat primarà l'educació presencial. En la resta de nivells educatius, si no hi ha prou espai per a tindre tot l'alumnat amb la separació de metre i mig, s'acudirà al centre en dies alterns:

A més, s'han destinat 207 milions d'euros per a preparar les aules, els corredors i els patis a la nova situació i s'han contractat 4.300 professors més i 3.000 monitors de menjador. També s'han adquirit més tauletes per als alumnes en cas de tornar a les classes en línia. Així mateix, es prioritzarà la utilització dels espais a l'aire lliure per a la realització d'activitats educatives i d'oci.

Mentre s’incrementa el nombre de casos de Covid-19 a tot Espanya i l’ombra d’una segona onada de la pandèmia plana sobre l’ambient, la incertesa sobre com serà el pròxim curs escolar augmenta. Aquesta situació manté preocupats els pares i les mares, que no saben quina serà la realitat que viuran els fills i les filles, i com s’hauran d’organitzar per a poder conciliar la vida familiar i laboral.

La Confederació d’Associacions de Mares i Pares d'Alumnes del País Valencià Gonzalo Anaya s'ha mostrat favorable a la presencialitat de l’alumnat, ja que només així es podrà garantir “el dret universal a l’educació” de tots els xiquets i xiquetes i previndre l’absentisme escolar. Per la seua banda, el Sindicat de l'Ensenyament reconeix la por al contagi i demanen a la Conselleria d'Educació que posen tots els mitjans a l'abast en aquesta situació marcada per la pandèmia.

El PP i Cs reclamen que es facen PCR a la comunitat educativa

El grups del Partit Popular i Ciutadans a les Corts han demanat que es facen proves de coronavirus a la comunitat educativa abans de l’inici de curs, per a donar tranquil·litat a aquest sector davant la incertesa que suposa la pandèmia.

La portaveu d’Educació del grup popular, Beatriz Gascó, ha exigit la realització de test serològics “massius, continus i periòdics” als membres de la comunitat educativa de la Comunitat Valenciana, perquè les classes puguen desenvolupar-se amb garanties sanitàries. Així mateix, ha instat el Consell a garantir la seguretat perquè els centres “no es convertisquen en focus de contagi”.

Segons la diputada popular, els protocols de la Conselleria d’Educació “estan obsolets, perquè la realitat del juliol és molt diferent a l’actual”, i ha assenyalat que la realització de tests massius o la incorporació de personal d’infermeria escolar són “dues mesures clau que el Consell no implementarà”.

Per la seua banda, Ciutadans ha registrat una proposició no de llei per a garantir la seguretat sanitària i jurídica en els centres escolars, que reclama la realització de proves diagnòstiques de Covid-19 en tot el cos docent i al personal auxiliar dels centres educatius tant a l’inici del curs com en cada trimestre. La proposta reclama, a més, la implantació progressiva de la figura d’infermer o infermera escolar, i que es faça l’acompanyament i seguiment dels plans de contingència elaborats pels col·legis i instituts.

Per a la portaveu d’Educació de Ciutadans, Merche Ventura, el començament del curs acadèmic en el context actual de crisi sanitària “ha generat una gran incertesa i preocupació”, i les instruccions donades per Educació són “poc clares i han derivat les responsabilitats a les direccions dels centres”.

També et pot interessar

stats