L’impacte emocional que provoca l’incendi de l’Alt Palància

El veïnat ha tornat a casa, però ni Toràs, ni Teresa, ni Begís, ni la resta de municipis són els que deixaren fa una setmana

El veïnat dels municipis afectats assimila els efectes del foc / À Punt NTC

Els efectes de l’incendi de Begís suposen un fort impacte visual per al veïnat de l'Alt Palància. I no només això, sinó que també comporten un impacte emocional per les pèrdues personals i un dol pel paratge perdut.

El veïnat ha tornat a casa, però ni Toràs, ni Teresa, ni Begís, ni la resta de municipis són els que deixaren fa una setmana. "És el que anomenem dol, quan experimentem pèrdues de qualsevol mena", explica Azucena García, catedràtica de Psicopatologia de la Universitat Jaume I. "L’emoció que està associada a la pèrdua és la tristesa".

El procés de dol pel paratge natural perdut implica assimilar que hi ha hagut una catàstrofe mediambiental, acceptar-ho i reubicar-se. "Les persones som extremadament resilients", continua García. "Els estudis demostren que només entre un 10 i un 15% dels afectats necessitaran ajuda especialitzada".

Es recomana, a més, fer comunitat: parlar del que ha passat, no aïllar-se i tractar de pal·liar el colp amb xicotetes accions, com començar a repoblar les zones cremades.

També et pot interessar