La caiguda d'un llamp que podria haver originat l’incendi de la Vall d’Ebo

Segons veus expertes, l’augment de la temperatura de la Terra fa que la possibilitat d'incendis per llamps siga cada vegada més alta

Imatge del llamp que podria haver originat l'incendi a la Vall d'Ebo / À Punt NTC

Una imatge podria haver captat l’instant en què començà l'incendi de la Vall d'Ebo. Un llamp cau a la muntanya, just al lloc on poc després s'inicien les flames. La foto la va fer una jove des del poble d'Alpatró, a la Vall de Gallinera. “La meua filla va deixar el telèfon gravant i va captar un dels últims llamps”, conta Robert Ortín, que estiueja a Alpatró. “I al cap de dues hores vam veure el foc”.

“La nit de dissabte va estar marcada per tempestes que començaven per l’interior i anaven traslladant-se cap a la costa”, explica Javi Miró, meteoròleg d’À Punt. “Moltes van ser seques amb molt d’acompanyament elèctric. Per tant, és molt probable que el llamp que veiem en la imatge siga el causant de l’incendi de la Vall d’Ebo, perquè va ser per aquesta hora”.

El foc va començar a créixer al voltant de les 23.30 hores i a les 3 de la matinada el veïnat d'Ebo ja es mostrava alarmat. Segons veus expertes, la possibilitat d'incendis per llamps és cada vegada més alta. “L’increment de temperatura d’un grau que hem vist en l’últim segle fa que la quantitat de llamps que toquen terra s’hagen incrementat en un 12%”, afirma Ferran Dalmau, enginyer forestal expert en incendis.

També et pot interessar

stats