Ildefonso Hernández (epidemiòleg): "Tot el món que tinga contacte amb gent vulnerable ha de fer un esforç extra de prevenció"

El president del Comité de Polítiques de la Federació Mundial d'Associacions de Salut Pública aposta per mantindre la recomanació d'utilitzar la mascareta als espais tancats amb persones vulnerables

Diverses persones amb mascareta en una residència de majors
Diverses persones amb mascareta en una residència de majors / Europa Press

La setena onada del coronavirus toca sostre a Espanya després d'haver provocat una allau de contagis difícilment mesurable pels canvis en el recompte del Ministeri de Sanitat, que només consideren l'impacte en la població de més de 60 anys. A hores d'ara el que més preocupa és el nombre d'ingressos hospitalaris, que en l'últim mes s'han duplicat, i el de morts, que s'han incrementat des de juny. Però són diverses les veus expertes que coincideixen que aquesta nova onada és diferent de les altres, tot i que la transmissió del virus ha assolit nivells de rècord, per la gran quantitat de persones vacunades. I això és el que ha permés superar-la sense pràcticament restriccions, més enllà de les recomanacions generals de prevenció relatives a la mascareta i la ventilació dels espais tancats que tantes vegades s'han repetit en els últims dos anys. 

Entrevistat aquest dilluns en Les notícies del matí, el reputat epidemiòleg Ildefonso Hernández, ha incidit precisament en aquest missatge de fer una crida a la prudència. Tot i que ha reconegut que en el context actual es fa difícil tornar a l'obligatorietat de dur mascareta, ha recalcat que es tracta d'una "recomanació important" a tindre en compte si hem de mantindre contacte amb persones d'avançada edat o altres col·lectius de risc. 

Des del punt de vista de qui ha sigut expresident de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, la clau en aquest moment en què la pandèmia s'ha quasi normalitzat és recordar que hi ha una part de la població, la més vulnerable, que encara necessita protecció contra el virus. Per això, ha fet una crida general a la responsabilitat de la ciutadania i en aquest punt s'ha mostrat molt contundent: "Tot el món que tinga contacte amb gent vulnerable ha de fer un esforç extra de prevenció", ha dit. Per exemple, duent la mascareta si coincidim amb una persona de risc, ja siga per edat o per altres patologies, en un espai tancat. 

Tornar a l'obligatorietat de la mascareta ara és difícil, però si estem en un espai tancat amb alguna persona vulnerable no costa res dur-la

El també president del Comité de Polítiques de la Federació Mundial d'Associacions de Salut Pública ha recordat que la covid-19 "ha vingut per a quedar-s'hi" i per això cal "continuar amb una responsabilitat comunitària, personal, de protegir-se els uns als altres". 

Igualment, Hernández ha explicat que al setembre o octubre haurà de decidir-se si s'amplia l'administració de la quarta dosi per a més sectors de la població, en funció de la situació de la pandèmia i de si l'Agència Europea de Medicaments aprova una vacuna que protegisca de les variants del virus que hi circulen actualment. Ara per ara, la comissió de salut pública del Ministeri de Sanitat l'ha aprovada oficialment per a les de més de 80 anys i estudia estendre-la a majors de 60. 

També et pot interessar

stats