Igualtat reuneix dimarts el comité de crisi davant el repunt de crims masclistes en juliol

Veus expertes adverteixen que els periodes estivals augmenten el risc de violència de génere perquè són un moment de gran vulnerabilitat per a les víctimes

Protesta contra la violència de génere (arxiu)
Protesta contra la violència de génere (arxiu) / À Punt NTC

El Ministeri d'Igualtat ha convocat aquest dimarts el comité de crisi amb els últims crims per violència de gènere damunt la taula. Només en el mes de juliol set dones han sigut assassinades a mans de les parelles o exparelles, després de confirmar-se oficialment que el cas ocorregut diumenge a Barcelona és un crim masclista.

L'estiu ha començat amb males dades per a la lluita contra la violència masclista, amb nou assassinades des que començara l'època estival. Són 31 enguany i 1.215 des que començaren a comptabilitzar-se els casos el 2003.

L'última víctima confirmada és una dona de 29 anys que va morir la matinada de diumenge a Barcelona a mans, presumptament, de la parella, un home de 34. Els Mossos el detingueren en el domicili que tots dos compartien. A més, aquest dilluns ha aparegut al municipi sevillà d'Utrera el cadàver d'una altra xica, de 22 anys, morta d'un "colp fort" al cap. Totes les hipòtesis estan obertes i la Guàrdia Civil busca el marit, que està en parador desconegut, com a possible sospitós.

Per a analitzar les circumstàncies d'aquests crims el Ministeri d'Igualtat va anunciar el passat 21 de juliol la convocatòria del comité de crisi. És la quarta ocasió en què el departament que dirigeix Irene Montero convoca aquesta reunió —en la qual participen també Justícia, Igualtat, la Fiscalia i comunitats autònomes—, que tindrà lloc aquest dimarts a les deu del matí.

El període vacacional sol deixar males notícies en l'àmbit de la violència de gènere. Ja va ocórrer en l'últim Nadal, amb un repunt de casos entre el 22 de desembre fins al 8 de gener, quan onze dones van ser assassinades per les parelles o exparelles. Aquest fet va obligar Igualtat a convocar de manera urgent el comité de crisi en dues ocasions en el termini d'un mes.

Les vacances augmenten el risc de violència masclista

Veus expertes adverteixen que els períodes vacacionals suposen un moment de gran vulnerabilitat per a les dones víctimes de maltractaments, ja que estan obligades a conviure amb l'agressor les 24 hores del dia. Així ho indica a Efe el psicòleg i professor de la Universitat Internacional de València (VIU) en el màster de Psicologia Jurídica, José Antonio Echauri, qui assenyala el temps major de convivència com a principal factor de risc. "En situacions de violència quotidiana, les rutines i hàbits generen controls de seguretat en la dona, que sap a quina hora se'n va el marit a treballar, a quina hora torna, etc. En els períodes vacacionals aquests hàbits es trenquen, per això hi ha un risc major i un menor control de seguretat de la dona", explica.

Hi ha factors afegits, com el cas de les parelles amb fills xicotets que, com que estan de vacances escolars, poden generar situacions d'estrés i ansietat amb la consegüent "irascibilitat" de l'agressor, que pot desembocar en situacions violentes. També la calor fa que les persones estiguen més irascibles i incòmodes, assenyala. Un estudi de l'Institut de Salut Carlos III indica, de fet, que les temperatures extremes fan que el risc d'agressió masclista augmente un 40%.

Repunt d'agressions masclistes a juliol

A més d'aquests assassinats, en les darreres setmanes s'han produït diverses agressions masclistes, com per exemple l'intent d'assassinat comés per un home de 40 anys que presumptament va intentar matar a la dona de 44 anys escanyant-la amb la mànega de la dutxa i davant la mirada del fill de tots dos, de 12 anys, a Madrid. O un cas a València ocorregut el 26 de juliol, quan les autoritats detingueren un individu de 41 anys per, presumptament, agredir en diverses ocasions la parella sentimental. La va amenaçar d'assassinar-la i soterrar-la amb una pala que li va deixar a sa casa i va arribar a enviar-li una foto d'ella travessada per un matxet.

També et pot interessar

stats