Igualtat posarà en marxa unitats d'atenció a la diversitat funcional i salut mental en trenta municipis alacantins

Diversos estudis mostren ja com la pandèmia està provocant un augment dels trastorns psicològics i dels actes suïcides.

VÍDEO | Igualtat posarà en marxa unitats d'atenció a la diversitat funcional i salut mental en trenta municipis alacantins

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà el 2021 un total de 5,8 milions d'euros per a la posada en marxa d'unitats de suport i atenció específica a persones amb diversitat funcional i trastorns de salut mental. Aquestes unitats funcionaran en un total de trenta municipis de més de 20.000 habitants a les comarques del sud.

Les localitats a on es preveu la implantació són: Alacant, Elx, Torrevella, Oriola, Benidorm, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, Elda, Dénia, la Nucia, la Vila Joiosa, Petrer, Villena, Santa Pola, Crevillent, el Campello, Xàbia, Novelda, Mutxamel, Rojals, Sant Joan d'Alacant, Ibi, Calp, Altea, el Pilar de la Foradada, Almoradí, Asp, l'Alfàs del Pi, Callosa de Segura i Guardamar del Segura.

La directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert, ha emfasitzat que aquesta aposta de la conselleria busca impulsar una xarxa assistencial que permeta les persones usuàries seguir vivint al seu domicili i "evitar o retardar" la institucionalització en un centre.

Per a desenvolupar aquest nou servei comunitari es preveu contractar 372 persones de diverses categories professionals, que treballaran amb les persones usuàries i podran acompanyar-les en els diversos itineraris individualitzats.

La pandèmia ha agreujat els problemes de salut mental

La situació d'incertesa generada per la pandèmia, sumada a l'aïllament, la crisi econòmica i la por en el futur, ha causat una salut mental més fràgil. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que aquesta situació pot causar un augment dels trastorns psicològics i dels actes suïcides, per la qual cosa ha instat els governs a no deixar de banda l'atenció psicològica.

En aquesta línia, segons dades de la primera part de l'estudi L'impacte de la Covid-19 i la nova normalitat de la joventut valenciana, el 43% dels joves valencians considera que el confinament per la pandèmia del coronavirus ha afectat la seua salut mental. De cada deu persones enquestades, més de huit ha sentit ansietat per la incertesa del futur, set han vist afectada la seua situació laboral i almenys una persona ha hagut de tornar a casa de la seua família.

El col·lectiu que més ha sigut afectat per la pandèmia mentalment és el dels professionals sanitaris. De fet, un informe de la Societat Espanyola de Psiquiatria ha mostrat que són els qui pateixen més insomni, ansietat i depressió.

La imminent vacunació contra la Covid-19, però, pot revertir parcialment aquesta situació. Francisco Santolaya, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, recorda que és "essencial" poder reforçar la xarxa de serveis públics de salut mental i d'atenció primària.

També et pot interessar

stats