Identifiquen els biomarcadors més eficaços per a la detecció precoç del càncer oral

Els resultats dels investigadors del CEU contribueixen al tractament d'aquest tumor, freqüent en joves pel consum de tabac i alcohol.

La detecció a través de biomarcadors de la saliva pot contribuir al tractament precoç
La detecció a través de biomarcadors de la saliva pot contribuir al tractament precoç / CEU-UCH

Investigadors de la Universitat CEU Cardenal Herrera han identificat els biomarcadors de la saliva més eficaços per a la detecció precoç del càncer oral, de cap i coll, cada vegada més freqüent entre la població jove a causa del consum de tabac i alcohol. 

L'estudi dels investigadors de l'Oral Microbiology Research Group de la Universitat CEU Cardenal Herrera ha comparat 17 assajos clínics internacionals realitzats des de l'any 2000 sobre biomarcadors de càncer en saliva. Els seus resultats s’han publicat en el Journal of Oral Pathology and Medicine.

En l’actualitat, més del 90% dels tumors malignes al cap i el coll tenen l’origen en carcinomes de cèl·lules escamoses que s'originen en zones superficials de la cavitat oral. La detecció a través de biomarcadors de la saliva pot contribuir al tractament precoç, abans de la transformació en tumors. 

Verónica Veses, investigadora principal del Grup i professora del Departament de Ciències Biomèdiques del CEU Cardenal Herrera, ha assenyalat que la detecció d'aquest tipus de càncer de cèl·lules escamoses a les superfícies de la boca "depén fonamentalment de l'examen visual dels professionals de la salut bucodental". Veses considera que és important trobar nous mètodes diagnòstics per a ajudar a la detecció inicial de manera més precisa.

També et pot interessar

stats