La IA s’instal·la a les universitats: el 90% dels estudiants la usen per a estudiar

Els professors admeten utilitzar esta tecnologia per a generar continguts i han detectat respostes dels exàmens fetes amb ella

Primera jornada de les PAU al campus de Tarongers de València
Una aula del campus de Tarongers de la Universitat de València durant un examen / À Punt NTC

La intel·ligència artificial (IA) és un company més de carrera. Esta ferramenta s’ha tornat quotidiana i molt recurrent entre els universitaris. El 90% admet que la usen per a estudiar però, és més, quatre de cada deu la usa cada dia. Els professors també recorren a ella per a crear contingut i s’adonen que l’alumnat inclou respostes generades per esta tecnologia en els exàmens.

Són dades que es desprenen de l'estudi Ús i percepció de la IA en l'entorn universitari, que ha elaborat la Fundació Coneixement i Desenvolupament, a través de dos enquestes a vora un miler d’estudiants de grau de dotze universitats públiques i huit privades.

Així, huit de cada deu estudiants esmenten com a eines tecnològiques més utilitzades, el ChatGPT, Gemini i Deep Seek, mentre que un 47% usa generadors de presentacions o d'imatges, i un 34% eines per a anàlisi de dades.

La gran majoria dels universitaris, més de sis de cada deu estudiants, empra la IA per a resoldre dubtes o problemes específics, quasi la meitat per a recopilar informació, per a investigació, i per a anàlisi de dades o redacció de treballs. D’altra banda, un 40% la utilitza per a organitzar tasques i planificar-se i un 37% per a generar contingut audiovisual.

La major part dels universitaris enquestats creuen que la IA millora “de manera significativa” el seu rendiment acadèmic, encara que la meitat dubta de l'impacte ètic que puga tindre el seu ús.

La utilització de la intel·ligència artificial generativa preocupa també els docents universitaris que han detectat respostes procedents de la IA en els exàmens i observen que els estudiants es preparen el temari amb intel·ligència artificial en lloc de consultar la bibliografia.

La majoria dels professors d’estes institucions acadèmiques opina que l'ús d’esta tecnologia podria reemplaçar la interacció en la resolució de dubtes i veuen riscos com el d'un “aprenentatge esbiaixat” o que es reduïsca l'esforç dels alumnes.

La majoria de les universitats analitzades empren la IA per a generar contingut i facilitar la investigació, menys de la meitat l'usa en avaluacions i per a preparar resums o bibliografia i, de manera limitada, l'empren en tutories.

A més, les universitats prioritzen la formació dels docents enfront de la de l'alumnat i davant de la queixa dels estudiants que el seu centre no promou el seu ús (així ho pensen el 40% dels entrevistats), la meitat de les universitats ha contractat experts en IA per a capacitar el professorat.

No obstant això, la col·laboració amb plataformes tecnològiques és baixa, ja que només un terç de les universitats consultades ha rebut formació per part d’estes empreses o llicències gratuïtes per a l'ús d’estes eines.

“Sembla necessari promoure una major col·laboració entre les universitats i les empreses tecnològiques per a aprofitar plenament el seu potencial”, assenyala la responsable del gabinet tècnic de la Fundació Coneixement i Desenvolupament, Ángela Mediavilla.

També et pot interessar

stats