Huit de cada deu municipis està ja en risc baix per transmissió de coronavirus

El 38% dels contagis reportats durant el cap de setmana es concentra a les quatre grans ciutats i Torrevella. 

Una parella es besa, protegida per les mascaretes, davant de l'Estació del Nord de València
Una parella es besa, protegida per les mascaretes, davant de l'Estació del Nord de València / Biel Aliño (Efe)

El 83% dels municipis valencians, 454 dels 542 que integren el mapa, té ja incidències acumulades (IA) inferiors a 50 casos per cada 100.000 habitants, el que els situa en un nivell baix de risc per transmissió de coronavirus. És una de les conclusions que llança l'última actualització de dades territorialitzades que ha publicat la Conselleria de Sanitat Universal, amb data 15 de març, i que evidencia el retrocés de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. Des del 15 de febrer, ara fa un mes, la xifra de municipis que estan en risc baix per propagació del virus s'ha multiplicat per tres. 

El pic de la tercera onada ha quedat ja arrere i, dilluns, el conjunt del territori baixava, per primera vegada des d'agost, de la barrera de 50 en incidència acumulada. Un escenari inèdit que situa la Comunitat Valenciana en el nivell d'alerta 1 pel que fa a la transmissió del virus, el més baix dels quatre que contempla el semàfor del Ministeri de Sanitat.

El virus es replega i els colors clars inunden una gran part del territori, tot i que encara queden alguns reductes on la pandèmia continua present amb més força, especialment a les tres grans zones metropolitanes i a les comarques del Vinalopó, el Baix Segura i la Foia de Bunyol, així com en lalgunes punts dels Serrans i l'Alt Maestrat. 

A hores d'ara queden dotze localitats en risc extrem per coronavirus, amb incidències superiors a 250 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. Llevat de Catral (336 d'IA), al Baix Segura, i Xirivella (304 d'IA), a l'Horta Sud, són pobles menuts que no han registrat més de set casos entre el veïnat en els últims catorze dies. Suposa poc més del 2% dels municipis valencians, quan fa un mes el percentatge era del 57%. Zarra, a la Vall de Cofrents-Aiora, és el que té una proporció més elevada de contagis en relació amb la població (346 habitants) en les darreres dues setmanes: 1.671 d'incidència acumulada. 

Durant el cap de setmana, les autoritats sanitàries han detectat 753 nous contagis distribuïts entre 141 poblacions valencianes, és a dir, en una de cada quatre. I el 38% (285) s'han reportat a les quatre grans ciutats i Torrevella. València és, de fet, l'única que sobrepassa la barrera del centenar (138). Hi segueix Alacant amb 55, Elx amb 45, Castelló de la Plana amb 25, i Torrevella amb 22. 

De les díhuit ciutats més poblades de la Comunitat Valenciana (per damunt de 40.000 habitants), només Mislata (Horta Sud), supera els 100 casos en incidència acumulada, tot i que l'evolució de l'indicador és positiva: els casos han baixat més d'un 36% des de l'1 de març. La tendència descendent és, de fet, generalitzada a totes les urbs, amb caigudes destacables dels contagis a Sagunt (-77%), Elx (-74%) i Torrevella (-72%). De les tres capitals, només Castelló de la Plana deixa arrere el llindar dels 50 casos per cada 100.000 habitants i entra en un escenari de risc baix per transmissió del coronavirus, encara que València i Alacant es queden a prop, amb 52 i 65 d'IA, respectivament. 

Tant la Generalitat com les autoritats sanitàries en general estan bolcant-se en les últimes setmanes a demanar responsabilitat a la ciutadania perquè complisca escrupolosament les mesures restrictives, especialment de cara als períodes festius del pont de Sant Josep i les vacances de Pasqua. Els contagis estan tornant a disparar-se en diversos països europeus, com ara Itàlia, França i Alemanya, i les últimes dades del Ministeri de Sanitat apunten a nous repunts en la incidència acumulada especialment a Andalusia, Catalunya, les Balears, Cantàbria o les Canàries.

També et pot interessar

stats