Homenatge a les barxeres a Pedreguer

Es reivindica així un ofici tradicional amb el qual durant generacions les dones han sostingut l’economia familiar

Estàtua homenatge a les barxeres / À Punt NTC

Fer barxes, és a dir, teixir palma per a fer cabassos destinats a l'ús domèstic i l'agricultura, és un ofici tradicional a la Marina Alta que han fet les dones en silenci durant generacions per a sostindre l’economia familiar.

Fins fa uns anys l’ofici s’havia anat perdent, però actualment s’ha recuperat un poc gràcies als cursos iniciativa del cantautor i investigador Lluís El Sifoner qui, a més, reivindica un marc legal perquè aquesta tradició perdure en l'economia de la sostenibilitat. Ja que no està prohibit arreplegar les palmes que creixen a les nostres muntanyes, explica El Sifoner a À Punt, seria molt positiu que algunes persones s’hi pugueren dedicar perquè valencianes i valencians pugueren tindre cabassos i cistelles de quilòmetre 0.

Ara, des de l’Ajuntament de Pedreguer han organitzat aquest homenatge que busca reconéixer la dignitat d’aquestes dones que durant segles han sigut la base de l’economia de Pedreguer, assenyala el seu alcalde, Sergi Ferrús. 

S’han organitzat concerts, tallers, documentals i exposicions, i, a més, se’ls dedicarà un carrer i una estàtua d’una barxera, obra de l'artista Jere Cerveró, carregada de simbolisme. Tot per a reivindicar una visibilitat que se’ls va negar durant generacions i transmetre a la joventut la importància d’aquestes dones i el seu ofici.

També et pot interessar

stats