Homenatge a Alacant al poble gitano represaliat l’any 1749 en la gran batuda

260 gitanos van estar empresonats al castell de Santa Bàrbera per orde del rei Ferran VI.

Una dona deixa clavells rojos en record dels gitanos empresonats durant setze anys al castell de Santa Bàrbera
Una dona deixa clavells rojos en record dels gitanos empresonats durant setze anys al castell de Santa Bàrbera / À Punt Media

La Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes (FAGA) i l’Ajuntament d’Alacant han celebrat un acte aquest dissabte per a retre homenatge als 260 gitanos que van ser represaliats al 1749 al castell de Santa Bàrbera. Aquest succés, conegut com la gran batuda, va suposar l’empresonament de vora 12.000 gitanos a tot Espanya, amb què el rei Ferran VI tractava d’exterminar-los.

L’acte, que se celebra des del 2016, pretén, segons afirma el president de FAGA, Ramón Fernández, “fer memòria del que va ocórrer per tal d’evitar que tornen a succeir episodis com aquest”.

Els assistents han deixat un clavell i una espiga davant del monument a les víctimes alacantines com a símbols de l’alegria i de la vida, respectivament. L’Ajuntament, per la seua banda, ha declarat el 29 de juliol, quan van ocórrer els fets, Dia Local contra l’Antigitanisme en record dels homes i xiquets que estigueren empresonats al castell durant setze anys.

La vicealcaldessa, Mari Carmen Sánchez, ha assegurat que Alacant és un poble acollidor i que, per això, “els representants sempre encapçalaran la lluita per a millorar la vida del poble gitano”.

També et pot interessar

stats