Qui haja passat la Covid-19 podria necessitar només una sola dosi de la vacuna

Un estudi de l'Escola de Medicina Icahn apunta que pacients ja infectats amb el SARS-CoV-2 generen més anticossos després de vacunar-se.

Una usuària d'una residència eivissenca de Sant Antoni de Portymany (Ibiza) reb la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19
Una usuària d'una residència eivissenca de Sant Antoni de Portymany (Ibiza) reb la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19 / Sergio G. Cañizares (Efe)

Una única dosi de la vacuna contra la Covid-19 podria ser suficient per a immunitzar aquelles persones que ja hagen superat prèviament la malaltia. Aquesta és la conclusió a què arriba un estudi desenvolupat per l'Escola Icahn de Medicina a Mount Sinai (Nova York) sobre una mostra d'un centenar de persones. La investigació està encara en fase preliminar i haurà de confirmar-se en pròxims estudis, però suposa un baló d'oxigen en la carrera per a immunitzar la població davant la malaltia generada pel SARS-CoV-2, que ha estat marcada en els primers mesos per la lentitud en els subministrament de les vacunes ja autoritzades.

La recerca detecta que les persones que ja han passat el virus desenvolupen una xifra molt més elevada d'anticossos que aquelles que no tenen aquesta immunitat preexistent després de rebre les dues dosis del preparat. Per tant, conclou, potser administrar una sola injecció en el primer cas seria suficient. "Canviar la política per a donar a aquestes persones una sola dosi de vacuna no afectaria negativament el títol d'anticossos –la quantitat que tenen en sang–, els evitaria dolors innecessaris i alliberaria moltes dosis de vacunes que es necessiten amb urgència" argumenta l'estudi, liderat per l'investigador Florian Krammer.

La investigació és vàlida per a vacunes desenvolupades amb la tècnica d'ARNm (àcid ribonucleic missatger), que injecten a l'ésser humà un fragment del genoma del virus per a ensenyar a les cèl·lules a produir la proteïna necessària per a desencadenar una resposta immunitària. Tant la comercialitzada pel consorci Pfizer/BioNtech com la de Moderna es basen en aquesta tecnologia.

Una altra de les troballes apunta que els efectes secundaris que fins ara s'han associat a les vacunes contra la Covid-19 com ara febra, malestar o maldecap es donen amb més freqüència en pacients que ja s'havien infectat amb el SARS-CoV-2 en el passat i tenien serologia positiva.

Altres estudis hauran de demostrar si aquestes diferències en la resposta immunitària dels pacients es mantenen en el temps, assenyala la investigació de l'Escola Icahn.

També et pot interessar

stats