Guia de ventilació per a evitar l'expansió de la Covid-19 en locals públics tancats

Davant un possible cas, l'espai ha de ventilar-se almenys quatre hores i cal esperar dues per a desinfectar-lo.

Usuari d'un gimnàs
Usuari d'un gimnàs / Arxiu

El govern espanyol ha publicat una guia per a protegir la salut pública i previndre la propagació de la Covid-19 en locals públics tancats amb climatització mecànica. Assenyala que, davant un possible cas, l'espai on s'haja allotjat la persona ha de ventilar-se, almenys, durant quatre hores.

El document, dirigit a professionals tècnics del sector, estableix com ha de ser el manteniment dels sistemes de ventilació o climatització d'edificis i locals, per exemple oficines, centres comercials, instal·lacions esportives o culturals. L'han coordinat els ministeris de Sanitat, Transició Ecològica i Repte Demogràfic i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia en col·laboració amb experts en salut pública, sanitat ambiental, aerobiologia i instal·lacions de climatització i ventilació.

Què fer davant un possible cas de Covid-19?

  • L'espai on s'haja allotjat la persona ha de ventilar-se, almenys, quatre hores.
  • La ventilació ha de començar unes dues hores abans d'iniciar la desinfecció.
  • Es recomana incloure en la neteja les reixetes d'impulsió i retorn d'aire, a més del filtre de la unitat interior si n'hi haguera.

Recomanacions

  • La guia emfatitza que la renovació d'aire és el paràmetre més important i recomana, si és possible, un mínim de 12,5 litres per segon i ocupant per a aconseguir un aire de bona qualitat.
  • Si l'edifici no disposa de ventilació mecànica, s'ha d'afavorir l'obertura de finestres accessibles.
  • Aconsella reemplaçar els filtres d'aire d'acord amb el programa de manteniment de cada edifici. Si el ventilador de l'equip ho permet, es pot millorar l'eficàcia d'aquests, sempre que es garantisca el cabal òptim d'aire.
  • El text incideix que no es poden usar equips basats en la generació d'ozó en locals amb presència de persones. Segons assegura, l'Organització Mundial de la Salut adverteix contra la utilització dels llums UV-C per a desinfectar les mans o qualsevol altra superfície de la pell.

També et pot interessar

stats