Guia per a seguir el sorteig de la loteria de Nadal

El sorteig es fa pel sistema tradicional de fa més de dos-cents anys

Dues persones disfressades deEl Quixot i Sancho Panza a l'inici del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal 2022, en el Teatre Real de Madrid
Dues persones disfressades del Quixot i Sancho Panza a l'inici del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal 2022, en el Teatre Real de Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)

La història del Sorteig Extraordinari de Nadal d'aquest 2022 va començar per al gran públic el dia que els bombos, les boles i tot el material necessari per a la seua celebració van ser traslladats al Teatro Real de Madrid, però queden les hores més intenses i hi ha tot un guió per a seguir aquesta popular tradició.

La vesprada del dimecres es va fer l'examen i recompte de les boles dels números (99.999) i premis (1.807) que s'utilitzaran per a fer el sorteig en el qual els protagonistes són els dos espectaculars bombos fabricats en bronze i llautó que les esperaran i que portaran la sort a milers de ciutadans.

Els preàmbuls

A les 6:30 hores s'han obert les taquilles a les quals s'accedeix per ordre d'arribada, i cal dir que ja des de dijous passat hi ha a les portes del teatre un grup de persones, que des de fa ja anys acudeixen amb bastants dies d'antelació per a ser els primers a entrar.

Se'ls facilita una entrada en la taquilla del Teatro Real amb la seua corresponent butaca numerada i cada persona haurà d'identificar-se amb el seu DNI.

A partir de les 7:15 hores, de forma ordenada, el públic ha començat a accedir al Teatro Real. També els periodistes poden ocupar ja el seu lloc des del qual explicar com van disfressades les persones que acudeixen al sorteig, les seues anècdotes i els preàmbuls, i com es conforma la taula que presideix i autoritza el començament.

A partir de les 8:30 hores les boles han pogut ser comprovades pels assistents que ho desitgen, prèvia petició i autorització del president, i després han sigut transportades mecànicament en la tremuja, on hauran sigut depositades prèviament, fins al bombo.

Aquesta operació s'efectuarà tant amb les boles de números com amb les de premis, i en acabat els bombos s'han tancat i a un senyal del president s'han voltejat simultàniament.

Començament del sorteig

Un xiquet o xiqueta del col·legi de Sant Ildefons extraurà a les 9:00 hores una bola del bombo de números i un altre xiquet, alhora, una altra del de premis. Ambdues seran cantades per altres dos xiquets, que inseriran les boles en els filferros disposats a aquest efecte.

Aquests filferros s'agruparan en una taula fins a contindre dues-centes boles de cada classe, moment en el qual seran tancades davant de la mesa de la presidència amb la conformitat del president i de l'interventor.

El sorteig s'acabarà quan en el bombo de premis no quede cap bola. Però ací no acaba tot per a Loteries i Apostes de l'Estat perquè durant tot el sorteig un equip de mig centenar de persones treballa per a obtindre la llista oficial mitjançant un procés controlat en tots els seus extrems.

Llista de premis

El sorteig es fa pel sistema tradicional de fa més de dos-cents anys, amb el que pot donar-se que un número concret haja sigut cantat erròniament, i per això els possibles errors són revisats en les nombroses verificacions que es fan durant el sorteig i quan aquest ha acabat.

Una vegada revisades les taules en l'escenari, es confecciona la llista de premis en el Teatro Real, on un equip de catorze persones repassa una vegada més les boles de premis i números contingudes en les taules.

Finalment, a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre s'elabora la llista de premis oficial, que s'edita i es distribueix a la vesprada als punts de venda i als mitjans de comunicació perquè així els ciutadans puguen comprovar els resultats oficials. També estarà disponible en el web oficial de Loteries.

Enguany es repartiran 2.520 milions d'euros en premis, entre ells la popular Grossa de 4.000.000 euros a la sèrie, és a dir 400.000 euros el dècim; el segon premi, d'1.250.000 euros a la sèrie i 125.000 el dècim, i el tercer, de 500.000 euros a la sèrie i 50.000 el dècim.

També eixiran dos quarts premis, de 200.000 euros la sèrie, 20.000 el dècim, i huit quints, de 60.000 la sèrie i 6.000 el dècim.

Els xiquets de Sant Ildefons repartiran també 1.794 premis de mil euros a la sèrie, diners amb el qual es consolaran molts per a poder recuperar alguna cosa del que s'ha invertit.

També et pot interessar

stats