Guia bàsica de supervivència a la muntanya

Estas pensant en fer una ruta aquests dies? Pren nota dels consells dels experts

Un grup de senderistes rep formació bàsica de supervivència a càrrec de l'empresa R. Cristal

Amb les bones temperatures i dies de festa, abelleix disfrutar de la natura. Els professionals adverteixen: una imprudència pot tindre conseqüències inesperades. A Calles (Serrans), una empresa d'ecoturisme ensenya tàctiques de supervivència en cas de veure'ns atrapats en una situació extrema. 

És molt important conéixer conceptes bàsics de supervivència a l’hora de visitar les nostres serres i muntanyes. Els més experts duen tota mena de precaucions a la bossa: barretes energètiques, material de neteja d'aigua, un xiulet... Material bàsic que sempre ha d'anar acompanyat d’un avís a familiars i amics de la ruta. A més d’anar preparats: dur el mòbil carregat, roba i calcer adequats a la marxa, alguna cosa de menjar energètic i una manta tèrmica, que ocupa poc.

Ricardo Cristal, expert en muntanyisme, concreta què seria un mínim imprescindible que s’enduria a una excursió: “A la motxilla, sempre, important: mínim un litre d’aigua, mínim també algún tipus d’aliment ric en hidrats o sucres i un xiulet. Si hi ha una emergència és molt important continuar amb la conducta PAS: protegir, avisar i socórrer”.

Si hi ha una emergència, com quedar-se bloquejats o tindre un accident, i no és possible orientar-se amb un mapa i brúixola, ni es troba cap forma de comunicar-se amb emergències, el millor és esperar al mateix lloc.

Amb temperatures de 25 graus aquest cap de setmana sorprén que hui, a Calles, faça menys de 3 graus. Per això no hem d’oblidar-nos dels riscos de la hipotèrmina: “El més important és que nosaltres mateixos tinguem els mitjans disponibles per a mantindre la temperatura com a mínim en 36,5 graus.”

En cas d'emergència, s'ha de lluitar contra el fred, i es pot fer encenent un foc amb brossa seca. Refregant la fibra de l’espart bord es poden alliberar les fibres de l’interior, “perquè, com estem a l’hivern, el més probable és que estiguen humides a primeres hores del matí”, explica l’expert. Un altre truc en cas que fer foc no siga possible, conta Ricardo Cristal: “Una pràctica molt habitual pot ser a partir de fullaraca, que podríem per exemple incorporar-la a l’interior de la roba”.

Un altre consell elemental és no menjar res si no s'està segur de si és tòxic i aprendre de la natura. Orientació, rastreig i, fins i tot, etnobotànica són tècniques que es poden aprendre tant per a sobreviure en cas d’emergència com per a gaudir millor de les nostres serres i muntanyes.

També et pot interessar

stats