La guerra obri una escletxa entre la comunitat ucraïnesa i la russa arrelades a Torrevella

La Comunitat Valenciana encapçala, amb una de cada quatre, l’acollida de persones d’Ucraïna en tot l’Estat: unes 45.000

Unes 5.700 persones d'Ucraïna i 4.200 de Rússia conviuen a Torrevella / À Punt NTC

Torrevella (Baix Segura) s'ha convertit en el darrer any en una de les principals destinacions segures per a la ciutadania ucraïnesa que ha fugit de la guerra, gràcies a la diàspora d’aquest país que ja havia arrelat en la zona.

Les 5.700 persones d'Ucraïna que oficialment viuen a Torrevella comparteixen espai amb les 4.200 que procedeixen de Rússia. Una convivència que s’ha vist afectada, però, 365 dies després de l’esclat de la guerra, i que passa factura a les relacions personals i laborals entre les dues comunitats.

Nataliya Khomyak, professora de piano ucraïnesa al conservatori de la localitat des de fa tretze anys, reconeix que, “tot i que els xiquets no tenen la culpa”, li ha costat “esforç” seguir fent classe als nombrosos alumnes d’origen rus que acudeixen al centre.

“No puc permetre’m comprar productes fabricats a Rússia, perquè els impostos i els beneficis es dirigeixen allà després”, admet Olena Tarasenko, una altra ucraïnesa instal·lada a Torrevella.

Aquests són només alguns dels exemples que evidencien que l'escletxa podria ser incurable, com apunta Iryna Polishchuk, empresària ucraïnesa que va arribar a les comarques del sud fa dèsset anys: “s’han obert ferides molt grans i no sé si algun dia es podran curar i podrem oblidar el que ha passat”.

Per la seua banda, Oleg Simonov, l’únic ciutadà rus que ha volgut parlar a càmera, ha defensat, en rus, que “vivim en amistat i ens ajudem els uns als altres”.

Territori d’acollida de 45.000 persones nouvingudes d’Ucraïna

La Comunitat Valenciana ja ha acollit una de cada quatre persones ucraïneses que han arribat a l’Estat espanyol, unes 45.000 del total de 168.000, i és la comunitat autònoma capdavantera en l’acollida des de l’inici del conflicte bèl·lic.

També et pot interessar

stats