La Comunitat Valenciana impulsa una cimera per a abordar solucions concretes per a Ucraïna

El cap del Consell, Ximo Puig, ha expressat la voluntat de cooperació de la Generalitat amb el poble ucraïnés

Foto de família de la reunió d'aquest divendres
Foto de família de la reunió d'aquest divendres / GVA

La Comunitat Valenciana impulsarà en les pròximes setmanes la celebració d'una cimera amb motiu del primer aniversari de l'inici de la guerra d'Ucraïna que analitzarà la situació actual del conflicte i abordarà la resolució de solucions concretes als problemes derivats de la invasió russa. En la trobada participaran les diverses administracions implicades, així com associacions, entitats, l'Església catòlica, ONG, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i alguns ajuntaments.

Així ho ha anunciat aquest divendres el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de reunir-se amb el cònsol d'Ucraïna, Pablo Gil; el president de la Federació d'Associacions d'Ucraïnesos a Espanya i president de l'associació d'ucraïnesos en la Comunitat Valenciana, Mikhaylo Petruniak Kmetiuk, i representants d'altres entitats associatives, amb motiu del primer aniversari de la guerra a Ucraïna.

La cimera pretén reunir tots els col·lectius que han col·laborat d'una manera o d'una altra en l'ajuda humanitària a la població ucraïnesa, així com en les tasques de reconstrucció del país, i ser un espai on "tots els actors estiguen representats" per a aportar "solucions concretes a problemes concrets".

De fet, la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més persones ucraïneses ha acollit des de l'inici de la guerra 45.000 del total de 168.000 de tot Espanya.

Sobre aquest tema, el cap del Consell ha expressat la voluntat de cooperació de la Generalitat amb el poble ucraïnés i ha subratllat que la Comunitat també ha d'estar preparada per al transcurs dels pròxims mesos, ja que, ha augurat, "desgraciadament, la guerra no s'acabarà de manera immediata". "La invasió es planteja de manera criminal per part de Putin", ha advertit.

Un altre dels aspectes que ha destacat Puig és la necessitat d’enfortir l'associacionisme, “un element clau”, així com donar estabilitat a les persones ucraïneses que la Comunitat ha acollit. "Hi ha xiquets i xiquetes que han de tindre una escolarització adequada, han de mantindre la seua cultura i, al mateix temps, cal buscar un espai per a la integració", ha assenyalat.

Les ajudes per a refugiats arribaran al març

Puig també ha informat que el mes de març arribaran les ajudes del Govern d'Espanya per a refugiats i refugiades ucraïneses, i ha subratllat que el Consell està des del primer moment en contacte amb el Ministeri per a poder executar-les i desenvolupar-les el més ràpid possible i que arriben a totes les persones.

El cap del Consell ha subratllat que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives treballa perquè el mes de març vinent els sol·licitants a la Comunitat Valenciana puguen rebre les ajudes del govern.

Preguntat per la demora en la concessió de les ajudes, Puig ha admés la complexitat del procés per la seua pròpia definició, a més de la llei de subvencions i altres normatives europees que en aquesta ocasió han dificultat l'acció burocràtica. No obstant això, ha recalcat que arribaran el mes de març.

El dirigent autonòmic ha precisat que es tracta d'unes ajudes de 400 euros al mes per a persones refugiades, amb el propòsit d'ajudar-los de manera important tenint en compte la situació d’extrema vulnerabilitat que viuen.

També et pot interessar

stats