La Guàrdia Civil torna a detindre el gerent de l'empresa del decomís rècord de marihuana, després d'escorcollar una altra nau a Quatretonda

Mig centenar d'agents han escorcollat les instal·lacions, en què E-Canna Farming ha mantingut l'activitat després de l'operació policial, segons manté, en coneixement de l'autoritat judicial

Agents de la Guàrdia Civil s'emporten detingut el gerent d'E-Canna Farming a Quatretonda / À Punt NTC

La Guàrdia Civil ha intervingut a Quatretonda (Vall d'Albaida) una segona nau dedicada a l'emmagatzematge i la comercialització de marihuana, relacionada amb el decomís de 30 tones de plantes i cabdells de primers de novembre, que la Benemèrita considera el més gran fet mai.

Vora mig centenar d'agents han entrat a primera hora del matí a les instal·lacions, de l'empresa E-Canna Farming, investigada en la causa. La firma ha continuat operant des d'aquesta segona nau, que no va ser precintada en el seu moment pel cos armat. En les diligències policials s'apunta a la "troballa" d'aquesta instal·lació a través de la documentació intervinguda, com també de dues plantacions addicionals, a Aigües (l'Alacantí) i Níjar (Almeria). Font de l'empresa han manifestat a À Punt la sorpresa pel nou escorcoll a Quatretonda, ja que segons asseguren havien informat el jutjat de l'existència de la nau i de la continuïtat de l'activitat.

Hores després els agents s'han emportat detingut al gerent de l'empresa, Francisco Gómez, que ha entrat emmanillat al furgó policial fent un somriure a les càmeres d'À Punt, com si no es creguera el que estava passant. En declaracions del passat set de novembre va defendre la legalitat del seu negoci (l'explotació industrial de cànem per a agricultors) i va atribuir l'actuació policial a un "error conceptual" de la Guàrdia Civil. Gómez, que ja havia sigut arrestat en la primera intervenció i estava en situació de llibertat provisional, ha sigut traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil de Xàtiva (la Costera), des d'on passarà a disposició judicial. El jutjat d'Almagro (Ciudad Real) que lidera l'anomenada Operació Jardins, investiga un presumpte cas de tràfic de drogues i organització criminal.

En el rerefons de l'operació hi ha la discrepància sobre què es considera legal o no en la producció de marihuana per a usos mèdics i industrials. De l'anàlisi de les mostres preses en la intervenció inicial, els informes de toxicologia han revelat una presència de tetrahidrocannabinol o THC (el principi actiu de la marihuana) en concentracions per sobre del 0,2% legal, de vegades set vegades per damunt, la qual cosa els situa en la consideració d'estupefaents. L'empresa, però, apel·la a diverses sentències europees per a defendre que aquesta consideració depén de l'avaluació de més paràmetres tècnics i no només del THC.

E-Canna Farming es presenta com una empresa legal, dedicada a la producció industrial de cànem. Però la Guàrdia Civil nega aquest extrem amb l'argument que els usos industrials es limiten a l'obtenció de gra, fibra i arrels, i al fet que la firma tampoc té autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments per a ús sanitari, l'altra possibilitat legal de fabricació a gran escala.

Els investigadors sostenen que la norma vigent, la convenció única sobre estupefaents del 1961, considera els cabdells de marihuana una substància estupefaent, amb independència del contingut de THC, vetant l'emmagatzematge, i que aquest extrem l'ha confirmat en un pronunciament de juny del 2021 la Fiscalia Especial Antidroga. 

La Guàrdia Civil considera que l'empresa denunciada era, en realitat, conscient d'aquesta operativa il·legal i veu indicis de la possibilitat que feren ús de l'empresa legal com a tapadora per la venda deliberada d'estupefaents, imputant-los acusacions connectades, com la falsificació de documents.

També et pot interessar

stats