El gerent de l'empresa a qui decomissaren 32 tones de marihuana a Quatretonda assegura que tot és legal: "Hi ha un error conceptual"

E-Canna Farming insisteix que tot el negoci està en regla i que pot "acreditar" que el material requisat no conté substàncies psicotròpiques, però la Guàrdia Civil reitera la validesa de l'operatiu

Una de les naus que l'empresa E-Canna Farming té a Quatretonda
Una de les naus que l'empresa E-Canna Farming té a Quatretonda / À Punt NTC

Gir de guió en l'operatiu policial que s'ha saldat amb el decomís de marihuana mai més gran fet a escala internacional, que va tindre lloc en un polígon de Quatretonda (Vall d'Albaida) el cap de setmana passat: 32.000 quilograms entre cabdells, pol·len i plantes en procés d'assecament. El gerent de l'empresa a qui es va requisar el material, E-Canna Farming, assegura que tot és legal perquè no contenia substàncies psicotròpiques, i explica que continua el negoci amb normalitat en una altra nau de la companyia no intervinguda.

Tot va esclatar el 27 d'octubre, quan la Guàrdia Civil de Toledo va escorcollar el recinte sospitós en el marc d'un dispositiu que havia començat prèviament amb una inspecció en diverses plantacions de cànem industrial al poble de Villacañas. Els agents detingueren una vintena de persones, presumptament per formar part d'una xarxa que controlava un magatzem de marihuana i exportava la droga a diversos països d'Europa. Aparentment, l'organització controlava tot el procés de producció i distribució i que tenia seus a les províncies de Toledo, Ciudad Real, València i Astúries. En la planta de Quatretonda va arrestar quinze treballadors, inclòs el gerent, que van passar tres dies en els calabossos fins que la jutgessa que instrueix el cas els ha deixat en llibertat provisional.

"Ha sigut un malson, una bogeria", assenyala en declaracions a À Punt Francisco Gómez, gerent d'E-Canna Farming. El directiu reitera que es tracta d'un negoci totalment legal perquè són l'única empresa espanyola que processa cànem industrial per a agricultors. "Des fa dos anys ho tenim tot molt traçabilitzat, com marca la normativa" apunta l'empresari, que atribueix l'ocorregut a una "patinada" de la Guàrdia Civil comesa sense "mala fe" i que s'ha produït per "un error conceptual". 

Segons ha explicat, tot el producte que treballen està destinat a la indústria química i el grau de THC que hi ha en els cabdells està dins de la legalitat. El tetrahidrocannabinol, comunament conegut com THC, és el component prohibit per les autoritats pels efectes psicoactius. Sols que en el cas del cànem industrial, a diferència del cànnabis, no s'utilitza com a droga: "No té aquest efecte, no col·loca". "Nosaltres venem el producte al laboratori i ells ja fan les extraccions per a elaborar olis o altres cosmètics", remarca Gómez, que insisteix que el cànem amb què treballen és només una matèria primera, "com si fora àloe". "El cànem industrial és menys psicoactiu que una creïlla, i no ho dic jo, sinó el Ministeri d'Agricultura", arredoneix el gerent d'E-Canna Farming, qui al·lega tindre en poder documents de l'administració espanyola que l'autoritza a vendre flors de cànem industrial en tot el territori nacional.

L'empresa assegura que mai han dit cap mentida i que tot el que fan és "clarament visible". Un equip d'À Punt ha visitat les instal·lacions de Quatretonda que no estaven precintades. "Processat de flors de cànem industrial. Envasat i venda a l'engròs", diuen els rètols identificatius. Gómez assenyala, a més, que sempre treballen amb les portes obertes i una mostra de la transparència del negoci són els problemes que van tindre amb el veïnat per la forta pudor que eixia de les naus, conseqüència del procediment de s'assecatge. En l'actualitat treballen amb producte ja directament sec, ha matisat. 

Els vincles amb Nacho Vidal

E-Canna Farming va arribar a reunir-se amb l’Ajuntament de Quatretonda per a tractar les queixes veïnals. En la trobada es va poder veure l’actor porno Nacho Vidal, natural d'Énguera. Preguntat per la relació amb el polèmic intèrpret, el gerent ha dit que és "amic i veí" de l'enginyer agrònom de la firma i ha admés que fa un any els va prestar maquinària per a netejar la nau, però no ha donat més detalls sobre quina vinculació tenen amb ell. Nacho Vidal va ser processat el 2020 per un suposat delicte d'homicidi imprudent relacionat amb drogues, però l'Audiència Provincial de València va deixar en suspens l'orde el setembre del 2021 i va ordenar buscar-ne més proves.  

Quant a les accions de la Guàrdia Civil, que ha reiterat a À Punt la validesa de l'operació desplegada contra E-Canna Farming, l'empresa presentarà aquest dimecres davant el jutjat d'Almagro més de quatre mil folis de documentació que, segons el gerent, acrediten la legalitat de tot el negoci. Esperen que això siga suficient per a demostrar que la llicència amb què treballen és "totalment lícita", poder recuperar la mercaderia precintada i que el procediment judicial que els investiga per delictes de pertinència a organització criminal, tràfic i elaboració de drogues quedarà sobresegut.

També et pot interessar

stats