Grups ecologistes adverteixen que la bandera blava no és sinònim d'excel·lència

Els guardons estan atorgats per una entitat privada que avalua totes les platges que presenten candidatura 

Grups ecologistes adverteixen que la bandera blava no és sinònim d'excel·lència / À Punt NTC

Les banderes blaves premien la seguretat, els serveis, la informació i educació ambiental, i la qualitat de les aigües de les platges. Cada any es revisen i, fins i tot, s'incrementa el nombre d'estandards, però hi ha col·lectius que no els consideren sinònim d'excel·lència.

Maco Bittner, portaveu d’Ecologistes en Acció de la Marina Alta, ha explicat que aquest distintiu és un atractiu turístic que està més enfocat als serveis que es presten a la platja. Així, ha posat com a exemple una cala verge, de la qual diu que mai tindria una bandera blava per no tindre un bon accés. 

Els guardons estan atorgats per l'associació Adeac, una entitat privada que avalua totes les platges que presenten candidatura per a obtindre una bandera blava. En realitat no és un distintiu institucional, però els ajuntaments l'utilitzen com a reclam. “Tu veuràs moltes fotos de polítics amb una bandera blava, però darrere d’això no hi ha més gestió que omplir un formulari i fer un pagament”, ha manifestat Bittner. 

Enguany són tres les platges de la Comunitat Valenciana que han perdut el seu reconeixement. La de Casablanca a Almenara, a conseqüència de les obres contra la regressió del litoral; la Cala de Finestrat, per celebrar campionats de vòlei-platja, i la platja de Ponent de Benidorm, per un resultat anòmal en les analítiques de l'aigua.

Des d'Ecologistes en Acció demanen no confondre el significat de les banderes blaves. De fet, cada any atorguen banderes negres, precisament, per a cridar l'atenció sobre la contaminació que també hi ha en algunes d'aquestes platges. 

També et pot interessar

stats